Lui Cornel Indrieş i-au trebuit mai bine de 10 ani de muncă departe de ţară ca să strângă bani pentru a-şi cumpăra o casă. Într-una din vizitele făcute în ţară cu trei ani în urmă, a văzut un anunţ în ziar: un executor scoatea la licitaţie o casă în Cantemir. A văzut-o, i-a plăcut, a licitat, a câştigat şi a plătit preţul de adjudecare.

Numai că n-a devenit niciodată proprietar. Operaţiunea a fost anulată, iar executorul, în loc să-i restituie suma încasată, aşa cum îl obliga legea, a cheltuit-o, după care a dat ortul popii, lăsându-l pe ghinionistul muşteriu fără aproape 100.000 euro.

Venit, licitat, câştigat

23 Mihai Negrau.jpgÎn vara lui 2010, Cornel Indrieş s-a gândit să profite de scăderea preţului caselor din Oradea, pentru a-şi cumpăra una din banii strânşi în Polonia, unde lucra de peste 10 ani ca şofer de TIR. Când a văzut că Biroul Executorului Judecătoresc Mihai Negrău (foto) scotea la licitaţie casa din strada Nufărului nr. 2 şi-a zis că era taman ce-i trebuia. Imobilul fusese scos la mezat în urma unui proces pierdut de proprietara casei, care avea datorii de 20.000 euro la un cunoscut.

Licitaţia a avut loc pe 16 august, iar Cornel a adjudecat-o în faţa altor doi doritori, după ce a avansat suma de 100.000 euro. "După licitaţie am pus suma în contul executorului şi apoi am plecat din nou la lucru, în Polonia, urmând să fiu înştiinţat printr-un prieten când să revin la Oradea ca să facem şi restul actelor, pentru a deveni proprietar în regulă", povesteşte Cornel.

La stânga-mprejur

După 9 zile, însă, proprietara casei a făcut rost de cei 20.000 euro pe care îi datora, astfel că l-a înştiinţat în scris pe executor că-şi va achita datoria, cerând încetarea executării silite. Cum acesta n-a procedat ca atare, femeia a depus suma într-un cont la CEC şi a deschis un proces. Pe 17 ianuarie, magistraţii i-au dat satisfacţie femeii, dispunând încetarea executării silite şi, implicit, anularea licitaţiei pentru vânzarea casei către Indrieş.

"Cum eram plecat din ţară, iar Negrău nu i-a spus nimic prietenului pe care l-am rugat să mă reprezinte, eu n-am ştiut nimic. Am aflat despre anularea licitaţiei abia la începutul anului 2011, când am venit din nou în ţară".

Executor mort, cumpărător păgubaş

Atât personal, cât şi prin prietenul său, Cornel a tot încercat de-a lungul anului 2011 să-şi recupereze banii de la Negrău, primind însă doar promisiuni. Asta până în toamna aceluiaşi an, când a aflat că executorul judecătoresc a murit! Lăsând în urmă numeroase probleme nerezolvate, inclusiv un cunoscut dosar penal deschis pe numele său pentru înşelăciuni imobiliare, făcute prin executarea unor datornici înainte ca sentinţele să le rămână definitive.

"Neavând alte posibilităţi, în octombrie m-am adresat Camerei Executorilor Judecătoreşti Oradea, făcând o sesizare la preşedintele acesteia, executorul Ioan Bucurean, căruia i-am expus situaţia şi i-am cerut sprijin pentru a-mi recupera banii", povesteşte Indrieş. Aşa a aflat altă veste neplăcută: cei 100.000 de euro "nu mai existau" în contul lui Negrău.

"Preşedintele Camerei a făcut cercetări şi a aflat că acesta mai avea doar 10.950 euro. Restul au fost cheltuiţi. De supărare, m-am ales cu o operaţie pe inimă şi trei stenturi. Am pierdut o grămadă de bani, sănătatea şi ani întregi de viaţă", oftează bărbatul.

Falit şi fără asigurare

23 Ioan Bucurean.jpgAbordat de BIHOREANUL, preşedintele CEJ Oradea, Ioan Bucurean (foto), susţine că Indrieş e bun rămas cu paguba. "Am descoperit că din contul lui Negrău au fost retraşi în numerar, cu vreo două luni înainte să moară, peste 14.000 euro, iar alţi 30.000 euro au fost transferaţi într-un cont bancar din Italia". Cel mai probabil la fiica fostului executor, bolnavă de cancer şi stabilită acolo. "Poate aşa a înţeles el s-o ajute, din banii puşi în cont de cei care câştigau licitaţiile", presupune Bucurean.

Între timp, Cornel Indrieş a mai aflat două detalii care îl lasă fără speranţă. Pe de o parte nu are cum-şi recupereze banii de la moştenitorii lui Negrău, fiindcă acesta a lăsat în urmă doar datorii, iar pe de alta executorul nici n-avea o poliţă de asigurare profesională, similară celei de malpraxis pentru medici, de pe urma căreia să fie despăgubit. "Toţi executorii judecătoreşti sunt obligaţi să se asigure la Casa de Asigurări a Executorilor Judecătoreşti, dar fostul nostru coleg nu şi-a plătit poliţa. Altfel spus, nu avea asigurare", spune şeful CEJ Oradea.

Un avertisment pentru viitor, ca oricine are de-a face cu un executor, la fel ca în cazul unui medic, să-i verifice nu doar reputaţia, ci şi asigurarea. Dacă e înşelat, măcar să aibă de unde să-şi recupereze paguba...


IZBĂVIT DE MOARTE
În pragul puşcăriei

Fostul executor judecătoresc Mihai Negrău s-a bucurat în ultimii ani de carieră de o reputaţie nu prea bună, fiind implicat în câteva escrocherii imobiliare. Un asemenea caz era prezentat de BIHOREANUL în urmă cu 5 ani.

Preşedintele unei asociaţii de proprietari din Velenţa găsea datornici la întreţinere pe care îi dădea în judecată şi obţinea hotărâri de executare silită, iar înainte ca acestea să rămână definitive şi executorii un expert evalua apartamentele la preţuri derizorii, "din burtă", fără măcar să le vadă, după care Negrău organiza executarea silită fără să-i citeze legal pe datornici şi fără să publice anunţurile de licitaţie.

Victima din respectivul caz, Ungvari Tamas, a reuşit să demonstreze ilegalităţile şi a obţinut începerea urmăririi penale împotriva evaluatorului şi executorului, pentru abuz în serviciu. De dosar s-au ocupat procurorii de la Parchetul Curţii de Apel, însă cu asemenea încetineală încât Negrău a murit înainte ca aceştia să dea o soluţie.