Pompierii orădeni au avut vineri o misiune aparte. Ei au fost chemați de angajații Prizei de Apă Oradea, care au văzut un castor captiv într-un bazin de decantare din cadrul construcției hidrotehnice.

Potrivit unei informări făcute pe Facebook de Administrația Bazinală de Apă Crișuri, primii care au zărit castorul au fost câinii de pază de la Priza de Apă din Oradea, care le-au atras atenția angajaților. Castorul înota nestingherit în apa dintr-un bazin, fără a fi clar cum anume a reușit să se strecoare acolo.

„Întrucât animalul părea speriat și dezorientat, s-a cerut ajutorul echipei ISU Crișana, pentru a scoate castorul din bazinul decantor”, a transmis ABA Crișuri.

Angajații ABA au golit bazinul, astfel încât pompierii să poată intra. Cu unelte specifice, militarii au prins castorul. Nu le-a fost ușor, însă, deoarece mamiferul s-a zbătut, nepricepând că de fapt misiunea este dedicată eliberării lui în natură. După aproximativ 30 de minute, pompierii l-au capturat și i-au dat drumul în râul Crișul Repede, în aval de barajul prizei de apă.

Acțiunea s-a desfășurat sub supravegherea unui comisar de mediu, dat fiind că abilul înotător face parte dintr-o specie ocrotită de lege.

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice, de lungime medie, și cu o greutate între 10 și 30 de kilograme. În Oradea, castorii au fost observați pe Crișul Repede începând cu anul 2019, când pescarii au sesizat că trunchiurile copacilor de pe malurile râului sunt roase și au urmele specifice lăsate de dinții castorilor.

În secolul XIX, castorii au dispărut din fauna României, dar în anul 1998 a demarat o campanie de readucere a speciei în țară. Atunci, mai mulți castori adulți și juvenili au fost eliberați pe Mureș, Olt și Ialomița. În Oradea, cel mai probabil, castorul a ajuns venind din Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!