Penitenciarul de maximă siguranță Oradea a arătat, în raportul aferent anului 2023 publicat recent, că, la un efectiv mediu de 620 de deținuți, costul pentru asigurarea hranei unui deținut a fost de 2.772 lei pe an*, la prepararea hranei fiind folosite inclusiv produse din gospodăria agro-zootehnică a închisorii.

În total, anul trecut, în bucătăria unității de detenție s-au pregătit peste 230.000 de porții de mâncare. 

Același raport arată că o parte dintre deținuții din Penitenciarul Oradea au ajutat în închisoare, „la deservire”, iar alții au lucrat pentru diferite firme, fie în interiorul unității, fie chiar în exteriorul acesteia. În total, deținuții au realizat venituri de peste 2 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane de lei au fost folosiți de Penitenciar.

Concret, au fost selecționate la muncă 558 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 311 au lucrat pentru firme sau instituții, 212 au lucrat la deservire în cadrul închisorii, 30 au muncit la gospodăria agro-zootehnică și 5 au făcut voluntariat. De pe urma celor cu joburi remunerate, veniturile încasate au fost în cuantum de 2.277.135 de lei.

„Din suma totală, 818.573 de lei le-au revenit deținuților, iar restul de bani, 1.458.562 de lei, au fost cheltuiți pe utilități, reparații curente, carburanți, hrană deținuți, furaje animale, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de detenție”, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea. 

Deținuții au lucrat în diferite perioade ale anului, în funcție de solicitările filmelor și instituțiilor. De pildă, la un punct de lucru anume amenajat în închisoare, unii dintre ei au șlefuit volane pentru firma Valtryp, la un alt punct de lucru au confecționat pungi de cadouri pentru Roman Bag, iar la un altul au cusuț fețe încălțăminte pentru RD România.

În exteriorul penitenciarului, deținuții au manipulat colete în depozit pentru Cargus, au igienizat spații verzi pentru Primăria Oradea și pentru Primăria Sânmartin sau au cultivat legume la Biosere.

La finalul anului trecut, în Penitenciarul Oradea erau închiși 631 de bărbați, având diferite regimuri de executare a pedepselor, de la regim de maximă siguranță la regim deschis sau arest preventiv. Unitatea de detenție are peste 700 de paturi pe șase secții.

* În Raportul Penitenciarului apare informația eronată că hrana unui deținut ar fi costat anul trecut 2.772 lei pe lună. În realitate, conform celor comunicate de instituție BIHOREANULUI, este vorba de o sumă anuală/deținut.


Vezi aici raportul complet al Penitenciarului Oradea: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!