O echipă cu studenţi orădeni a câştigat locul I la competiţia CanSat România, organizată de un ONG-ul Romanian Space Initiative. Cei cinci au concurat cu un satelit de mărimea unei doze de suc.

Satelit mic şi complex

Echipa denumită SpaceJam a fost formată din studenţii orădeni Victor Georgies (care studiază la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale a Universităţii din Oradea), Andrei Lacatoş (student tot la IETI), Dora Fazekas (de la Facultatea de Industria Facultatea Inginerie Industrială, Robotică şi Managementul Producţiei a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca), Arnold Nilgesz (doctorand la Universitatea din Oradea la specializarea inginerie industrială) şi singurul membru originar din Târgu Jiu - Gabriel Stoichiţoiu (student la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Politehnică din Timişoara).

Ei au avut ca misiune principală realizarea unui model de satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare (CanSat), capabil să măsoare temperatura, presiunea şi poluarea aerului în timp ce se îndreaptă spre sol după lansarea sa din aer.

Iniţial, la finalul lunii ianuarie, aceştia au transmis proiectul de concepere a satelitului organizatorilor, iar ulterior au aflat că au fost selectaţi în finala concursului.

Cinci echipe finaliste

Finala CanSat România, organizată de ONG-ul Romanian Space Initiative, care are proiecte alături de Agenţia Spaţială Română, a avut loc în perioada 5-7 mai şi a fost găzduită de către Aerodromul Clinceni din judeţul Ilfov.

Într-un echipament cât o doză de răcoritoare, participanţii au trebuit să includă toate sistemele importante ale unui satelit, cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile. De asemenea, acesta trebuia să fie rezistent la impact şi să conţină o mini-paraşută pentru a atenua şocul în momentul aterizării. Preţul unui dispozitivului creat de SpaceJam şi al proiectării sale a fost de circa 11.500 de lei, iar costurile au fost suportate de studenţi şi de sponsorii lor. 

Alături de SpaceJam, au mai concurat trei echipe din Bucureşti şi echipa We4Can tot din Oradea, din componenţa căreia au făcut parte studenții Roland Hidvegi, Alex Tripa și Leticia Hidvegi. În final, SpaceJam a luat locul I, iar We4Can locul IV.

„A fost o experienţă importantă, mai ales pentru că a fost vorba despre o primă ediţie CanSat România dedicată studenţilor. Până acum acest tip de competiţie a fost dedicată doar elevilor", a spus, pentru BIHOREANUL, doctorandul Arnold Nilgesz. 

Anii trecuţi, elevii mentoraţi în cadrul clubului orădean Coder Dojo au câştigat premii importante la aceeaşi competiţie, calificându-se chiar şi la faza europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!