S-au prezentat să îşi caute de lucru. Circa 200 de orădeni, majoritatea foşti angajaţi ai Electrocentrale, au participat joi la bursa locurilor de muncă organizată la Trade Center de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea îndeosebi pentru disponibilizaţii de la CET.

În deschiderea evenimentului directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, i-a sfătuit pe foştii angajaţi ai Electrocentrale atât cu privire la actele necesare pentru a beneficia de ajutor de şomaj cât şi cu privire la modul în care îşi pot găsi de lucru. Spre exemplu, cele 12 firme participante la bursa locurilor de muncă de joi, printre care Emerson, Plastor, Faist Mekatronic, Plastor, Simbac şi Sinteza, aveau disponibile circa 400 de locuri de muncă.

Angajatorii caută îndeosebi muncitori calificaţi în meserii tehnice, precum operator maşini cu comandă numerică, prelucrători prin aşchiere, electricieni, electronişti şi sudori dar şi, la extremă, ingineri cu înaltă calificare, respectiv muncitori necalificaţi dispuşi să înveţe o meserie. "Companiile caută oameni serioşi şi sunt dispuse inclusiv să angajeze necalificaţi pe care, ulterior, să îi califice la locul de muncă", a declarat Liana Boangiu, manager resurse umane în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Printre participanţii la târgul de forţă de muncă s-au numărat foşti angajaţi ai Electrocentrale din lotul celor 130 de salariaţi disponibilizaţi de săptămâna trecută de la CET, majoritatea trecuţi de 40 de ani, dar şi tineri absolvenţi în căutarea unui job. "CET-ul a dat afară 130 de oameni. La cum am văzut eu, peste 60% dintre noi au venit să îşi ia oferte de muncă", a spus un fost angajat al Electrocentrale.

Muncitorii au luat oferte şi-au programat interviuri, dar majoritatea nu au optat ferm pentru un angajator. "Îmi caut de lucru, dar nu mi-e indiferent ce anume. Sunt obligat să mă uit la salariu pentru că din minimum pe economie nu pot să îmi ţin familia", a povestit un muncitor.

Până să îşi găsească un alt loc de muncă, disponibilizaţii de la CET îşi pun speranţele în cele opt salarii compensatorii promise de Electrocentrale. În condiţiile în care acestea ar urma să fie plătite lunar, disponibilizaţii au la dispoziţie tot atâtea luni să îşi găsească de muncă.

Conform reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea platformele industriale Eurobusiness au în prezent circa o mie de locuri vacante. De altfel, pe fondul cererii ridicate de personal ADL va organiza în perioada următoare o nouă ediţie a bursei locurilor de muncă. Pe lângă personal cu studii tehnice de medie şi lungă durată angajaţii mai caută inclusid personal administrativ şi TESA.