După 15 ore de la apelul de urgenţă care a anunţat incendiul devastator de la un depozit de deşeuri din Salonta, pompierii încă se află la locul intervenţiei.

„Incendiul a fost stins la ora 13.25, echipajele de pompieri militari acționând în continuare și la această oră (n.r. 17.40) pentru căutarea și lichidarea focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative”, a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana.

De asemenea, două autospeciale cu apă şi spumă vor rămâne la locul incendiului.

„Cuantumul estimativ al pagubelor și cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilite de către o comisie specializată”, a mai transmis Roşca.

Fumul se vedea de la Oradea

Roşca a refăcut şi cronologia evenimentelor de vineri: incendiul de la depozitul aflat pe strada Ghestului din Salonta a fost anunţat prin apel la numărul unic 112 la ora 3.41, pompierii au reuşit să-l localizeze la ora 6.20, iar la 9.25 au reuşit să pătrundă în incintă.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, focul a cuprins deşeuri de plastic întinse pe circa 8.000 mp în curtea firmei GranuPlast Direct SRL, dar şi trei hale (două de câte 600 mp şi una 1.300 mp), iar peste 60 de pompieri, coordonaţi de inspectorul șef, colonel Sorin Caba, au luptat cu flăcările.

Misiunea militarilor a fost grea, pentru că flăcările au fost alimentate de cantitatea mare de deşeuri, materiale combustibile, şi de vântul puternic. În plus, temperaturile au fost foarte înalte, iar degajările de gaze toxice şi fum masive. De altfel, fumul negru şi dens s-a văzut chiar şi de la 30 de kilometri distanţă, inclusiv din Oradea.

Vântul a dus fumul spre Ungaria, astfel că, deşi au pregătit un mesaj RoAlert pentru bihoreni, autorităţile nu l-au folosit. În schimb, au anunţat instituţiile din judeţele de dincolo de frontieră, Békés şi Hajdu-Bihár.

Nor toxic Salonta

Sprijin din comunitate

Acţiunea pompierilor a fost îngreunată şi de insuficienţa surselor de apă în apropiere. În vecinătatea fabricii de reciclare există doar doi hidranţi, astfel că autospecialele ISU au fost alimentate în sistem navetă, de la un alt operator economic şi de la hidranţii din Salonta.

Tocmai de aceea, pompierii militari bihoreni au transmis mulţumiri celor care i-au sprijinit în misiune. Primăria Salonta a intervenit cu un buldoexcavator, dar lăudabile sunt mai ales gesturile localnicilor.

Potrivit ISU Crişana, George Boitiu, din cadrul societății comerciale Ardealul, a pus la dispoziție un utilaj Manitou, Kiss Istvan, un locuitor din Salonta, s-a oferit voluntar să transporte cu tractorul personal, cu cisternă cu o capacitate de 10.000 de litri, apă pentru alimentarea autospecialelor, iar mai mulţi locuitori din oraş le-au dus apă pompierilor, pentru a se asigura că aceştia se pot hidrata în pauzele de câteva secunde luate pentru schimbarea buteliilor cu aer comprimat.