Un caz cumplit de trafic uman, trimis în faţa instanţei în urmă cu 3 ani de procurorii DIICOT Oradea, a fost soluţionat, acum, la Tribunalul Bihor, unde autorii faptelor, doi bărbaţi şi o femeie, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, dar şi la daune în valoare de 10.000 euro în favoarea victimei lor. 

Protagoniştii, Antei Bara (44 ani), un bărbat din Tileagd cu multiple condamnări pentru trafic de persoane, şi doi fraţi din satul Rontău, comuna Sânmartin, Rudolf Bara (33 ani) şi Roxana Bara (35 ani), au ajuns în atenţia procurorilor DIICOT în 2015, după denunţul făcut pe numele lor de o tânără în vârstă de 24 de ani din Bihor, care susţinea că cei trei au răpit-o de acasă şi au scos-o din ţară, forţând-o să se prostitueze vreme de 5 zile în Milano, până când a reuşit să fugă.

"Filaj" de 5 luni

Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT, consultat şi de BIHOREANUL, întreaga afacere a fost pusă la cale de Antei Bara, în decembrie 2014, după ce a fost eliberat din Penitenciarul Satu Mare, unde îl cunoscuse pe iubitul tinerei, încarcerat şi acesta pentru furt. Îi văzuse fetei fotografia şi a reţinut că e plăcută la vedere, iar concubinul ei i-a povestit că are cu ea 4 copii, plus detaliul că până când el va fi eliberat, trăieşte împreună cu o mătuşă şi se întreţine din munci ocazionale.

Răpirea tinerei, spun procurorii, Antei Bara a pus-o în aplicare cu două rude de-ale lui, fraţii Rudolf şi Roxana Bara din satul Rontău. Ştiind de la concubinul ei unde stă, cei trei au urmărit-o, i-au câştigat în câteva luni încrederea, iar pe 1 mai 2015 s-au dus să o scoată din casă, sub pretextul că o duc la cumpărături la Oradea. Femeia a fost urcată în maşina lui Antei şi dusă în prima fază în Rontău, unde i s-au dat haine de schimb - fustă scurtă, pantofi cu toc şi poşetă. "Un mic cadou", i-a spus Roxana, că doar "mergem la Oradea, la Piaţa Nufărul, nu poţi să mergi oricum".

Tânăra a fost dusă însă spre Vama Borş, iar înainte de a ajunge în Punctul de trecere a frontierei, a fost mutată într-un taxi condus de un bărbat de 65 ani, niciodată identificat, care a reuşit s-o treacă fără să fie controlată. Nu de alta, dar fata nu avea acte sau haine şi nici gânduri de plecare. N-a apucat, însă, să vorbească cu vreun poliţist, căci taximetristul n-a oprit decât după ieşirea din PCTF Borş, unde ea a fost scoasă cu forţa din maşină, bătută pentru că s-a opus şi urcată din nou în maşina răpitorilor, cu care a călătorit mai departe până în Milano.

Fuga

În Milano, tânăra a fost cazată într-un apartament cu trei camere, dar a dormit pe jos, în hol, şi a fost obligată să se prostitueze în stradă, sub paza celor care au răpit-o, vreme de 5 zile, până când, în noaptea de 6/7 mai 2015, a profitat că urma să întreţină relaţii sexuale în maşina unui client şi a reuşit să fugă. Victima a stat ascunsă peste noapte şi a fost găsită plângând pe marginea unui drum de o femeie care, apoi, a alertat autorităţile. În aceeaşi zi, ea a fost plasată într-un Centru de asistenţă, de unde i-a şi denunţat pe cei care au exploatat-o sexual.

În cele 5 zile, au stabilit autorităţile italiene, fata a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu câte 5-7 bărbaţi pe noapte, la tariful de 30 euro/client, bani care nu au ajuns niciodată la ea.

Tânăra a ajuns acasă pe 18 mai 2015, cu sprijinul Consulatului României din Milano, şi a dat prima sa declaraţie în dosarul DIICOT pe 6 iunie 2015, povestind anchetatorilor nu doar modul în care a fost scoasă din ţară, ci şi bătăile zilnice care i-au fost aplicate în cele câteva zile, pentru că refuza să fie scoasă de bună voie "la produs".

Cercetările care au urmat au confirmat toate acuzaţiile tinerei, aducând totodată şi informaţii noi, cum că „cei trei Bara" au scos din ţară încă trei tinere pe care apoi le-au obligat să se prostitueze în folosul lor. De asemenea, barul din Rontău, deţinut Roxana şi Florin Bara, era unul clandestin, mai arată procurorii în rechizitoriul lor. Firma nu a înregistrat în contabilitate achiziţiile făcute de la parteneri, nici vânzările, iar pentru cei doi angajaţi declaraţi nu s-au achitat defel dările către stat.

Silenzio stampa

Chemaţi la audieri, Antei, Florin şi Roxana Bara au refuzat să facă vreo declaraţie și au fost trimişi în judecată pe 3 aprilie 2017 pentru constituire de grup criminal organizat şi trafic de persoane.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor, unde întregul proces s-a desfăşurat la secret, pentru protejarea victimei. Verdictul în acest caz s-a pronunţat pe 20 iulie a.c., când Antei Bara a fost condamnat la 7 ani de detenţie, pe lângă care va executa şi cele 851 de zile rămase după eliberarea condiţionată din 2014. Florin Bara a încasat o pedeapsă de 5 ani închisoare, în timp ce sora lui, Roxana, a fost condamnată la 3 ani de închisoare, dispuşi la fel ca în cazul bărbaţilor, în regim de detenţie.

Cei trei au fost obligaţi de instanţă să-i plătească tinerei răpite daune morale de 10.000 euro, iar banii pe care i-au încasat de pe urma exploatării ei, în sumă totală de 1.035 euro, au fost confiscaţi în favoarea statului.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă, fiind atacată, deja, de cei trei traficanţi, dezbaterile urmând să fie reluate la Curtea de Apel Oradea.