Un bărbat de 34 de ani din satul Girișu Negru, comuna Tinca, a ajuns la Urgențe și apoi la secția de Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea, unde a fost diagnosticat cu botulism, o toxiinfecție alimentară cauzată de o neurotoxină care poate fi mortală.

Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au pus sub sechestru atât preparatele făcute din porcul pe care bărbatul l-a sacrificat în bătătură, cât și pe cele de la un ABC din sat, considerate posibile cauze ale contaminării cu neurotoxina botulinică.

Diagnostic ratat la UPU

Potrivit dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor, confirmarea toxiinfecției cu botulism a fost făcută de Institutul Cantacuzino în ultima zi a anului trecut, după ce pacientul s-a prezentat, succesiv, atât la UPU, cât și la o clinică privată de Oftalmologie, ajungând în final să fie internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea.

„În 21 decembrie, pacientul a acuzat grețuri și vărsături, iar după două zile a început să aibă tulburări de deglutiție (n.r. – de înghițire) și de vedere, dar nu s-a prezentat la medic până în Ajun de Crăciun, când a apelat la 112, iar o ambulanță l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor, unde i s-a pus un diagnostic prezumtiv de hipermetropie (n.r. – afecțiune oftalmologică). Revenit acasă, simptomele s-au acutizat, așa că pe 27 decembrie s-a prezentat la o clinică privată de Oftalmologie, unde a fost stabilită o suspiciune de botulism și pacientul a fost îndrumat către Infecțioase. A fost internat aici în aceeași zi și i s-au prelevat probe care au fost trimise la București, iar confirmarea toxiinfecției a venit pe 31 decembrie”, a relatat BIHOREANULUI, miercuri, șefa DSP Bihor.

„Colegii de la Infecțioase aveau ser antibotulinic și i-au administrat pacientului, care acum se simte bine”, a precizat dr. Rahotă.

Alertă sanitar-veterinară

Potrivit directoarei DSP Bihor, această instituție a alertat, pe 28 decembrie, și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

„Din spusele pacientului a reieșit că a consumat cârnați preparați din carnea unui porc pe care l-a sacrificat în propria gospodărie pe data de 16 decembrie, dar și kaiser cumpărat de la ABC-ul din sat”, spune dr. Rahotă.

„O echipă de colegi s-a deplasat în localitatea respectivă, a prelevat probe atât din porcul sacrificat în gospodărie, cât și din kaiserul de la ABC, probe care au fost trimise la Institutul de Sănătate Publică Veterinară. De asemenea, produsele respective au fost puse sub sechestru, pentru a nu mai fi consumate până la sosirea rezultatului, care este așteptat în cursul zilei de azi”, a declarat BIHOREANULUI directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană care, netratată, determină dificultăți de respirație și paralizia progresivă a mușchilor, situație în care poate provoca decesul pacientului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!