Lipsa de educaţie, dar mai ales de omenie elementară, încep să se manifeste şi în Bihor, pe fondul crizei generate de coronavirus. O femeie într-o stare de sănătate specială, trimisă în ţară de autorităţile britanice după ce a fost externată dintr-un spital din Anglia unde ajunsese în urma unui accident vascular cerebral, nu mai este primită în casă de propria sa familie din colonia de romi din Tinca, de teama că ar putea fi infectată. Astfel că este ţinută de cadrele medicale ale Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea într-o cameră special amenajată pentru pacienţii suspecţi ori confirmaţi ca fiind infectaţi.

„Femeia, de vârsta a treia, se afla în Marea Britanie, unde a suferit un accident vascular cerebral, pentru care a fost spitalizată cu o lună în urmă până la începutul acestei săptămâni, când a fost externată cu indicaţie de continuare a unui tratament medicamentos la domiciliu. Autorităţile sanitare britanice au decis că nu mai trebuie ţinută în spital, ci tratată în regim ambulatoriu. Problema este că rudele ei au plecat de acolo, au venit în România, mai precis la Tinca, de unde sunt”, a explicat BIHOREANULUI o sursă medicală.  

Potrivit sursei, autorităţile britanice au cerut Ambasadei României la Londra ca femeia să fie dusă la familie, ceea ce s-a întâmplat în cursul dimineţii de miercuri. „Persoana respectivă a fost trimisă în România cu un avion, la Bucureşti, iar de acolo o ambulanţă a pornit cu ea spre Oradea. La Sibiu a fost preluată de o ambulanţă din Bihor şi adusă la UPU, în Oradea”.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că femeia a fost evaluată multidisciplinar, de neurologi şi cardiologi, care au decis că nu trebuie internată, confirmând menţinerea tratamentului medicamentos stabilit în Marea Britanie şi indicând externarea cu transportarea la domiciliu.

„Problema a apărut joi dimineaţă, când am dus-o pe femeie la domiciliu, în comuna Tinca, unde se află familia. Rudele au refuzat, pur şi simplu, să o primească, spunând că Anglia este zonă galbenă şi că bătrâna ar putea avea coronavirus. Li s-a explicat că nu are asemenea simptome, că i s-au prelevat probe biologice, şi că nu trebuie decât să o ţină în casă, izolată, dar nu au vrut. Echipajul de ambulanţă a trebuit s-o aducă înapoi la UPU”, arată sursa ziarului.

Conform procedurilor speciale de precauţie instituite în UPU încă de luni, femeia este considerată ca o suspectă şi plasată într-o încăpere specială, sub izolare. „Dar acest lucru nu este normal. Nu este normal şi omenesc ca o familie să nu-şi primească în casă o rudă despre care nici măcar nu se ştie dacă este bolnavă”, a subliniat un medic, adăugând că, dacă astfel de cazuri se vor repeta, va fi depăşită capacitatea încăperii speciale de la UPU.

„În această situaţie, femeia va fi transferată într-un pavilion dintr-o unitate sanitară din Oradea unde mai sunt cazate două persoane suspecte”, afirmă medicul, precizând că nu este vorba despre Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal.

Sursa BIHOREANULUI consideră că legislaţia privitoare la zădărnicirea combaterii bolilor contagioase, tocmai modificată prin înăsprirea pedepselor, ar trebui completată şi cu prevederi care să sancţioneze familiile unor persoane vulnerabile dacă se fac vinovate de abandonarea acestora.

„Sistemul sanitar, care se află în faţa unor provocări fără precedent, este împovărat inutil cu cazuri care nu necesită îngrijiri speciale, ci pot fi tratate la domiciliu, cu minim ajutor şi bunăvoinţă din partea rudelor”, mai spune doctorul.

Pe de altă parte, autorităţile medicale fac apel la cetăţenii din Bihor să nu apeleze nejustificat la serviciile UPU-SMURD şi SAJ şi, în niciun caz, să nu se prezinte la camerele de gardă ale spitalelor dacă nu este absolută nevoie, ci să consulte întâi medicii de familie sau să apeleze, în caz de urgenţe minore, la centrele medicale de permanenţă.