După ce BIHOREANUL a relatat cazul şocant al bărbatului din Balc care şi-a agresat sexual fiica vitregă de doar 12 ani şi a obligat-o să-i nască doi copii, primind o condamnare blândă, cu suspendare, din partea judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, situaţia a ajuns în dezbaterea organismelor naționale.

Din oficiu 

Potrivit surselor ziarului, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu şi a declanşat verificări în acest caz, în cadrul unui amplu control dispus de Comisia pentru Resurse Umane şi Organizare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 25 mai, Comisia a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru realizarea unui "control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 01.02.2014 – la zi".

Obiectivele verificării – potrivit minutei CSM – se vor axa în primul rând pe "practica instanţelor şi parchetelor referitoare la aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei". 

"Decizie revoltătoare"

Pe de altă parte, filiala Bihor a USR a cerut, vineri, public Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze şi dosarul bărbatului din Balc. 

"Decizia revoltătoare a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea de a-l condamna cu suspendare trebuie şi ea analizată în cadrul procedurii pe care CSM a iniţiat-o în privinţa tuturor cazurilor de viol şi pedofilie unde vinovaţii au fost lăsaţi în libertate. În acest caz, bărbatul a continuat să-şi violeze fata după ce a fost trimis acasă de către judecători. Din păcate, de aici, de la bază, vine neîncrederea multor români în Justiţie. Degeaba ar funcţiona DNA cu motoarele turate la maxim, lucru care azi oricum nu se mai întâmplă, dacă procurorii şi judecătorii din Bihor nu sunt în stare să facă dreptate unei fetiţe violate ani de zile", susţin USR-iştii. 

Reprezentanţii partidului spun că "aceste nedreptăţi îi alungă pe români din ţară". "Oameni bătuţi, fetiţe violate, copii agresaţi, cazuri clare de violenţă conjugală rămân necercetate şi nepedepsite. De cele mai multe ori, ele nici măcar nu sunt reclamate la Poliţie. Iar atunci când se fac totuşi, plângerile stau cu anii în sertarele Parchetului. 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fiind consimţite, fapt aflat în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile CEDO", atrag atenţia USR-iştii. 

Monstrul din Balc

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit faptele şocante ale bihoreanului Augustin Cornel Varga, din satul Almaşu Mare, comuna Balc. Acesta şi-a folosit fiica vitregă, de doar 12 ani, pentru a-şi satisface poftele sexuale, ba mai mult a şi lăsat-o însărcinată, chiar cu ştirea mamei.

Deşi procurorii i-au reţinut infracţiunea în formă agravată, pentru că victima nu împlinise 13 ani şi se afla în grija lui, iar în acest caz legea penală prevede pedepse între 3 şi 10 ani de închisoare, judecătorii din Marghita l-au condamnat pe bărbat la doar 2 ani de detenţie, adică sub minim. Pedeapsa, pronunţată în septembrie 2016, nici măcar nu a rămas în picioare, căci magistraţii de la Curtea de Apel Oradea au decis suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Bărbatul a ajuns după gratii abia după ce a încălcat condiţiile perioadei de supraveghere.

Ulterior, fata a mai născut un copil, conceput tot în urma abuzurilor tatălui ei vitreg. În prezent, Varga e judecat în al doilea proces, declanşat pe numele lui tot de procurorii din Marghita şi tot pentru infracţiunea de act sexual cu un minor în formă agravată.