Două noi focare Covid au fost descoperite în judeţul Bihor, în ultimele 24 de ore, în încă două aşezăminte pentru ocrotiri sociale: Centrul Rezidenţial pentru vârstnici Smiles din Oradea, aflat în Episcopia Bihor, şi Centrul Rezidenţial pentru Vârstnici Ponoară din comuna Bratca.

În Centrul Smiles, unde sunt îngrijţi 44 de bătrâni, au fost descoperite sâmbătă 5 cazuri Covid, iar directoarea Carmen Pop, contactată de BIHOREANUL, a precizat că depistarea acestora s-a făcut din rândul celor 21 de angajaţi.

La Centrul Ponoară din Bratca, unde se află 20 de vârstnici în grija a 10 angajaţi, au fost depistaţi cu Covid un angajat şi un rezident. Coordonatoarea aşezământului, asistentul social Marcela Tomuţa, afirmă că răspândirea virusului este consecinţa indolenţei populaţiei, dar şi din vina autorităţilor, care ar trebui să sancţioneze aspru nerespectarea măsurilor de prevenţie sanitară.

„La noi a fost testat tot personalul şi toţi beneficiarii care au fost în contact cu cele două persoane diagnosticate. Problema este că în Bratca nu se poartă mască nici măcar în magazine şi nimeni nu ia nicio măsură faţă de cei care nu poartă mască. Aceste persoane, dimpotrivă, râd de noi, cei care purtăm de atâta amar de timp. Noi (n.r. – angajaţii Centrului) purtăm mască de opt luni, muncim în centru până la epuizare şi alţii râd de noi”, spune asistenta socială.

Pe de altă parte, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat pentru BIHOREANUL că în urma descoperirii îmbolnăvirilor Covid în cele două centre rezidenţiale urmează să fie testaţi toţi angajaţii şi toţi rezidenţii acestora.

În Bihor au mai fost depistate până în prezent 248 îmbolnăviri în alte cinci aşezăminte de ocrotiri sociale, la centrele pentru vârstnici Dumbrava din Şuncuiuş (75 cazuri luna aceasta), Căminul Creştin din Tinca (26, tot în octombrie), Căminul Sfântul Anton al Asociaţiei Caritas Catolica din Marghita (22 cazuri, în septembrie), Centrul pentru Reabilitarea şi Recuperarea Persoanelor Adulte cu Handicap de la Remeţi (59 cazuri, tot în septembrie) şi Centrul pentru Persoane Vârstnice din Băiţa-Nucet (66 cazuri, în august).