Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională, a stabilit, marți, Curtea Constituţională a României.

Astfel, aceasta urmează să-și reia poziţia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, după cum anunță Agerpres.

Conform unui comunicat al CCR, redat de sursa citată, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Astfel, CCR a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

"Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie", se precizează în comunicat.

Or, spun judecătorii constituţionali, întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

"Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituţie, care consacră caracterul general obligatoriu şi efectele pentru viitor ale deciziilor Curţii Constituţionale, Curtea menţionează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber îşi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019", precizează CCR.

Întrebat în legătură cu această decizie, președintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze.

"Fiind foarte proaspătă decizia Curţii, nu aş putea să vă spun care este suportul. Trebuie să vedem motivarea, dar oricum, nu am obiceiul să comentez deciziile CCR, probabil procedura va trebui rafinată", a spus şeful statului.

După cum se știe, Renate Weber a fost demisă, pe 16 iunie, din funcţia de Avocat al Poporului, în urma votului Parlamentului, modalitatea de demitere stârnind comentarii aprinse. PSD a refuzat să participe la vot, iar membrii formațiunii au și anunţat că va contesta hotărârea la Curtea Constituţională, ceea ce s-a și întâmplat.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, postul de Avocat al Poporului ar fi urmat să fie ocupat de un fost procuror care s-a pensionat la doar 49 de ani

Fabian Gyula, propunerea UDMR şi PNL pentru postul de Avocat al Poporului, a primit aviz favorabil în comisiile juridice ale Parlamentului, și avea mari şanse să ocupe această funcţie, mai cu seamă că şi USR a anunţat că-l consideră potrivit. Partidele de la guvernare nu au nimic împotriva faptului că Gyula, fost procuror, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, şi acum are o pensie de peste 10.000 de lei.