Firma de Apă Canal Nord Vest cu sediul la Borș, precum și primăriile din alte două comune au furnizat clienților apă cu parametri neconformi, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică a suspendat temporar furnizarea serviciilor, până la înlăturarea deficiențelor, în cursul anului trecut.

„Toți operatorii de apă din județ au obligația să încheie contracte cu DSP, iar noi facem periodic analize de laborator și putem dispune sistarea furnizării de câte ori apa se dovedește necorespunzătoare consumului”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

O astfel de decizie a fost luată în 2023 în cazul a trei operatori: Apă Canal Nord Vest, cu sediul în Borș, precum și al primăriilor Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Potrivit datelor instituției, anul trecut au fost suspendate serviciile Apă Canal Nord Vest pentru că a furnizat apă cu parametri neconformi în localitățile Adoni, Vășad și Voivozi, cele furnizate de administrația locală din Ciumeghiu pentru apa livrată în satul cu același nume și în Ghiorac, iar cea din Cociuba Mare pentru apa livrată în centrul de comună și în Petid.

„În urma analizelor de laborator, în apa din aceste localități au fost găsite arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați”, a precizat dr. Rahotă.

Arsenul - a nu se confunda cu arsenicul, care este o otravă - este un semi-metal frecvent întâlnit în sol, „de obicei din cauza utilizării unor îngrășăminte și pesticide chimice”, a precizat directoarea DSP Bihor. „În timp, după consumul constant al apei contaminate, arsenul poate provoca alergii și cancere”, spune dr. Rahotă.

De asemenea, arată reprezentanta DSP Bihor, în probele de apă prelevate din aceste localități a mai fost depistată așa numita contaminare microbiologică. „În apa destinată consumului populației au fost găsite elemente microbiologice deoarece în prealabil în rezervoare nu s-a adăugat o doză suficientă de clor pentru dezinfectarea ei”, explică medicul.

În fine, analizele de laborator ale DSP Bihor au relevat și contaminări cu nitriți și nitrați, componenți rezultați din mineralizarea substanțelor azotoase provenite din dejecțiile animalelor. În doze mari, în special nitrații provoacă hipertensiune, cefalee, intoxicații digestive, disfuncții tiroide și circulatorii, cianoze și chiar cancere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!