Intransigentă când vine vorba de bani, Primăria Oradea dă dovadă de o surprinzătoare indulgență în stabilirea impozitelor locale pentru anul viitor, un an în care vor avea loc alegeri parlamentare și alegeri locale.

Deși rata inflației este mare, de 13,8%, iar dările ar putea fi majorate cu acest procent, municipalitatea aplică o creștere de doar 7%. Primarul Florin Birta pretinde, însă, că generozitatea neașteptată nu are tentă electorală.

Proiectul de taxe și impozite pentru anul 2024 a intrat marți în dezbatere publică, iar Primăria organizează și două întâlniri cu cetățenii, pe 22 martie.

Majorare cu compensare

Marți, în ultima zi în care legislația în vigoare permite autorităților locale să supună dezbaterii publice impozitele pentru anul viitor, primarul Florin Birta și directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, au prezentat public acest proiect, oferindu-le o veste bună orădenilor: dările lor nu vor crește pe cât ar putea să crească.

Potrivit Codului Fiscal, pentru anul 2024, impozitele trebuie indexate cu rata inflației de 13,8%. Pentru anul în curs, indexarea a fost de 5,1%, așadar în anul ce vine majorarea ar fi semnificativă.

Chiar dacă indexează dările cu inflația, Primăria Oradea a decis să-și reducă propria cotă din impozite, astfel că majorarea pe care o vor resimți cetățenii va fi, de fapt, de 7%. „Noi, ca municipalitate, trebuia să luăm o decizie, având în vedere că rata inflației este destul de mare. Am decis să impunem spre consultare publică o majorare cu 7%. Procentul de 13,8% va fi indexat și vom reduce cu 6% cote ale valorilor impozabile, pentru a atenua în parte efectele acestei indexări obligatorii”, a declarat Birta marți într-o conferință de presă.

Cu alte cuvinte, municipalitatea orădeană își reduce propriile „componente” din impozite, ca să atenueze majorarea provocată de inflația mare.

Inflația se aplică terenurilor agricole

O singură categorie de impozite va păstra majorarea de 13,8%, cele pe terenuri agricole și terenuri extravilane, unde, potrivit directorului economic Eduard Florea, dările sunt oricum mici, comparativ cu valoarea reală a terenurilor. De pildă, un teren agricol de 600 mp are un impozit de doar 13 lei pe an!

În schimb, pentru clădirile nerezidențiale, indiferent dacă sunt în proprietatea firmelor sau persoanelor fizice, majorarea cu rata inflației nu are niciun efect, deoarece acestea sunt impozitate în funcție de valoarea lor de piață, nu de inflație.

Așadar, impozite cu 7% mai mari vor fi cele pentru locuințele orădenilor, terenurile cu construcții și mijloacele de transport cu o masă mai mică de 12 tone.

Crește și bonificația

Pe de altă parte, pentru anul 2024, Primăria Oradea propune și o majorare a bonificației primite de cetățenii care plătesc integral impozitele online până la data de 31 martie, de la 8%, cât este în prezent, la 10%, maximumul prevăzut de lege. Cei care plătesc impozitele la ghișeu în primele trei luni ale anului primesc o reducere de 4%, păstrată și pentru anul viitor.

În schimb, pentru firme, Primăria propune ca anul viitor să reducă bonificația online de la 8% la 4%, similară cu cea de la ghișeu. Asta pentru că majoritatea firmelor care plătesc impozitele de la distanță o fac prin ordin de plată, nu cu cardul, singura formă acceptată de plată online. Totuși, pentru că nu merg la ghișeele Primăriei, reprezentanții firmelor interpretează că plătesc online și achită suma aferentă acestei tranzacții, mai mică decât cea pe care ar fi trebuit să o dea, prin ordinul de plată, așa că rămân cu restanțe. Ca să nu mai apară astfel de confuzii, Primăria oferă aceeași bonificație de 4% persoanelor juridice care plătesc obligațiile fiscale până pe 31 martie, indiferent că merg la ghișeu sau o fac de la distanță.

Cât vom plăti?

Directorul Florea a prezentat și exemple privind modificările de impozite și taxe. De pildă, pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A), anul acesta impozitul este de 232 lei, redus la 213 lei dacă proprietarul plătește online până pe 31 martie. În 2024, pentru același apartament, impozitul va fi de 248 lei, adică mai mare cu 16 lei, diferență care scade la 10 lei dacă proprietarul va plăti online și va beneficia de bonificația majorată la 10%.

Pentru o casă din zona centrală, cu un teren de 522 mp, impozitul crește de la 1.315 lei (în anul curent) la 1.407 lei pentru 2024, adică cu 92 lei mai mare. Dacă va plăti online, până la 31 martie, proprietarul va achita de fapt 1.266 lei.

Pentru o mașină Logan cu motor de 1,4, un orădean plătește în acest an un impozit de 87 de lei, care anul viitor va ajunge la 93 de lei (sau 83,7 lei, în cazul în care proprietarul va beneficia de bonificația online). La mașinile cu motor mai mare, de 1,9, impozitul va ajunge la 317 lei, cu 21 de lei mai mult decât în acest an.

„Nu are nicio legătură”

Întrebat dacă această bunăvoință a Primăriei are legătură cu alegerile din 2024, primarul Florin Birta a negat. „13,8% este o rată a inflației destul de mare și am zis că trebuie să venim cu aceste modificări în sprijinul cetățenilor municipiului Oradea și să nu revină o încărcare așa de mare pe cetățean. Nu are nicio legătură că e an electoral”, a declarat edilul.

La rândul lui, directorul Florea a plusat și a spus că anul 2024 va fi unul mai ușor, din punct de vedere financiar, pentru că bugetul local nu va mai avea presiunea proiectelor europene, care vor trebui închise anul acesta. În plus, a mai spus el, Primăria Oradea încasează tot mai mult din impozitele pe salarii.

„Vă aduc aminte că în 2018, când guvernul PSD de atunci a redus cota de impozit pe salarii care revenea administrațiilor publice locale, municipiul Oradea a luat decizia de a crește taxele și impozitele cu 20%”, a declarat Birta. Altfel spus, aspră în trecut, Primăria are de unde lăsa de la ea.

Cei doi au amintit și că din 1 ianuarie 2025, impozitele ar trebui să țină cont de grilele notariale (măsură care trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2023, dar a fost amânată), ceea ce va însemna că orădenii vor resimți majorări semnificative.

Haideți la dezbatere!

Proiectul de impozite locale pentru 2024 a fost publicat marți pe site-ul Primăriei Oradea, iar pe 22 martie va fi dezbătut în două întâlniri publice, una cu mediul de afaceri, iar alta cu cetățenii.

Aceasta din urmă va avea loc de la ora 17, la sediul Primăriei, în timp ce întâlnirea cu oamenii de afaceri n-are încă ora și locația stabilite.

Propuneri scrise se vor putea transmite însă până pe 7 aprilie 2023, urmând ca votul final să fie dat în ședința Consiliului Local din 27 aprilie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!