Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a afirmat luni pentru prima oară că autoritățile de la Viena sunt dispuse să accepte ca România să aibă statut „Air Schengen”, adică românii să poată zbura în cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație fără a trece de controale de graniță. 

Totuși, pentru asta, Austria vrea măsuri pentru întărirea controalelor la frontierele terestre, pentru oprirea migranților ilegali, dar impune și alte condiții. 

Potrivit G4Media.ro, după ce în weekend au apărut informații pe surse în acest sens, Gerhard Karner a afirmat luni, la televiziunea publică Ö1 din Austria, că autoritățile din Viena sunt dispuse să își schimbe poziția în ceea ce privește România și Bulgaria și accesul în Schengen, dar doar pentru călătoriile pe calea aerului. 

Dacă România intră în Schengen cu aeroporturile (așa-numitul Air Schengen), pasagerii români nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE. Dar vor trebui să se identifice la check-in, la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE, notează G4Media.ro. 

Totuși, Austria nu își schimbă poziția în legătură cu granițele terestre cu zona Schengen, unde se formează deseori cozi imense, astfel că România și Bulgaria tot nu ar fi membre Schengen. 

Gerhard Karner a prezentat o serie de condiții pentru ca Austria să fie de acord cu statutul „Air Schengen” pentru România și Bulgaria, pe care le-a înaintat deja Comisiei Europene.

Astfel, liderii austrieci cer „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. „Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a spus Karner.

Autoritățile de la Viena cer și investiții mai mari din partea Uniunii Europene pentru infrastructura de protecție a frontierei. 

Mai mult, ministrul austriac de Interne a spus că România și Bulgaria ar trebui să preia din migranții care solicită azil în Austria, proveniți în special din țări ca Siria și Afganistan, notează și Libertatea.ro. 

În ceea ce privește această condiție cerută de austrieci, aceea de „readmisie a solicitanților de azil”, G4Media.ro notează că aceasta nu este explicată deocamdată prea clar. Dacă Austria cere ca România să preia strict dintre migranții ajunși în Austria prin România, aceasta este deja o obligație a țării noastre, asumată prin Regulamentul Dublin, care stabilește criteriile privind ţările competente pentru a prelucra o cerere de azil, arată publicația menționată. Dacă e vorba însă și de alți migranți, care au ajuns în Austria fără să fi trecut prin România, Bucureștiul nu are nici o obligație formală față de aceștia. 

Un rol important în schimbarea de atitudine a Austriei în ceea ce privește România ar fi avut oficialii Statelor Unite ale Americii, care ar fi pledat pentru țara noastră, un aliat important în regiunea Mării Negre. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!