Orădenii trebuie să știe că sunt norocoși pentru că locuiesc într-un oraș străbătut de un râu cu viață sălbatică, iar asociația Aqua Crisius le demonstrează ce „aglomerație” este în cursul de apă, într-un film documentar anume realizat și dedicat speciilor de viețuitoare din Crișul Repede.

Lung de aproape 12 minute, filmul a fost realizat în cadrul proiectului „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea, printr-un program dedicat ONG-urilor, și a fost publicat recent pe pagina de Facebook a asociației Aqua Crisius. În doar câteva zile, a atras mii de vizualizări, semn că orădenii sunt interesați de subiect.

Printre altele, curioșii pot vedea în imaginile surprinse pești din diferite specii, un rac dintr-o specie invazivă, păsări precum pescărașul albastru ori corcodelul mic, broaște verzi, reptile precum țestoasele ori șarpele de apă, care viețuiește la rândul lui în Criș și care este complet inofensiv, după cum spun specialiștii care au realizat filmul.

Orădenii mai pot vedea și două mamifere adesea „vânate” cu aparatele foto pe Crișul Repede: castorul și vidra.

„Ne-am dorit să realizăm un film documentar care să pună în valoare biodiversitatea acvatică asociată Crișului Repede, depășind zona peștilor, unde este expertiza noastră, pentru că Crișul Repede înseamnă mai mult decât atât”, a declarat pentru BIHOREANUL Andrei Togor, președintele Aqua Crisius.

„Trebuie să fim conștienți că în aproximativ trei kilometri, distanța Crișului Repede de la podul Dacia la Densușianu, avem o bogăție destul de importantă. Puține alte orașe se pot mândri cu asemenea diversitate”, a mai spus Togor.

În Crișul Repede, trăiesc 35 de specii de pești, un număr impresionant, dat fiind că pe toate râurile din toată Transilvania viețuiesc 70 de specii. De altfel, peștii din Crișul Repede sunt subiectul unei cărți pe care Aqua Crisius o va lansa la începutul anului viitor, realizată tot în cadrul acestui proiect.

De asemenea, bugetul asigurat de Primărie a mai permis asociației să țină workshop-uri despre viața acvatică a Crișului Repede pentru elevii de la două școli din Oradea și să realizeze patru panouri informative, care urmează să fie amplasate pe malurile râului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!