În anul 2016, România a decis că este necesară administrarea ariilor naturale protejate într-un mod unitar și a înființat Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), ca autoritate responsabilă cu rol în administrarea rețelei naționale de arii naturale protejate reglementate prin dispozițiile OUG nr. 57/2007.

Astfel, prin Legea nr. 95/2016, a fost înființată ANANP ca instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, ce funcționează în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și are ca scop principal administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate reglementate prin ordonanța mai sus menționată.

Începând cu anul 2018 (odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 867/2018), ANANP este prezentă în fiecare județ, prin înființarea serviciilor sale teritoriale, care au preluat atribuțiile tuturor custozilor, respectiv a administratorilor care nu mai îndeplineau condițiile actualizate prin noua reglementare.

Prin înființarea și funcționarea Serviciului Teritorial ANANP - Bihor, care sunt avantajele la nivel de județ?

În opinia noastră, beneficiile sunt: o reprezentare unitară pentru administrarea ariilor naturale protejate din județul Bihor; un reprezentant unic al statului și legal, care emite avize/puncte de vedere și are o abordare unitară în evaluarea documentațiilor și a solicitărilor depuse, atât în cadrul procedurilor de reglementare cât și în afara acestora; o conlucrare mult mai directă și eficientă cu toate autoritățile competente avizatoare și de control din subordinea MMAP, reprezentate în județul Bihor și nu numai.

Nu în ultimul rând, reprezintă o garanție importantă și un factor de echilibru pentru o colaborare eficientă cu toate administrațiile publice locale, a organizațiilor non-profit și a factorilor interesați din județul Bihor în domeniul ariilor naturale protejate.

Horia Carțiș
șef ANANP Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!