Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a anunţat că în Bihor are loc o "explozie" a cazurilor de intoxicări letale cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar cu lichid de frâne, lichid de parbriz şi antigel. De la începutul anului şi până în prezent, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două vederea şi funcţiile renale din cauza consumului de asemenea combinaţii de alcool metilic.

"Până în această săptămână am înregistrat 21 de cazuri de intoxicaţii cu cocktailuri din alcool metilic, lichid de frână, lichid de parbriz şi alcool sanitar, în urma cărora 19 persoane au decedat, iar altele două, care de peste o lună încă sunt internate la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, au rămas cu cecitate (n.r. - orbire) şi cu grave insuficienţe renale, care le vor face dependente de dializă pentru tot restul vieţii", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

"Despre toate aceste cazuri am fost anunţaţi de către colegii de la Ambulanţă care duceau pacienţii intoxicaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, şi am făcut anchete retrospective pentru a afla natura substanţelor care au provocat intoxicaţiile. Conform declaraţiilor supravieţuitorilor şi familiilor, a fost vorba despre cocktailuri de alcool sanitar, nealimentar, cu lichid de frâne, antigel şi lichid de parbriz", a spus dr. Zoia Bitea, director adjunct al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, din cele 21 de persoane intoxicate, 16 erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani, dintre care 14 au murit în spital, la scurt timp după internare, iar cinci la domiciliu, înainte ca medicii să poată interveni pentru salvarea lor.

"Ceea ce e îngrijorător este că toate cazurile s-au înregistrat în urma unor consumuri colective, iar persoanele care s-au intoxicat sunt din tot judeţul, ceea ce înseamnă că ne aflăm în faţa unui obicei de consum tot mai răspândit", a spus dr. Zoia Bitea.

Aceasta a adăugat că asemenea intoxicaţii au costuri sociale foarte mari pentru familiile pacienţilor, dar şi costuri financiare considerabile pentru Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde cei doi supravieţuitori ai unor asemenea intoxicaţii continuă să fie internaţi de mai bine de o lună.

"Doi pacienţi stau în Spitalul Judeţean, în stare gravă, din 8 şi 9 martie, intervenţiile medicale pentru salvarea lor costând câte 5.900 lei, fără a pune la socoteală şi costul analizelor toxicologice speciale care s-au făcut. În plus, cei doi pacienţi vor avea nevoie de îngrijiri pentru tot restul vieţii, din cauza cecităţii şi insuficienţei renale severe", a mai spus Dr. Zoia Bitea.

Conform spuselor directorului adjunct al DSP, în cursul anilor trecuţi, în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de intoxicaţie letală cu combinaţii de alcool metilic conţinând lichid de parbriz, antigel ori lichid de frâne.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Şocant: Trei bărbaţi morţi şi încă doi în stare gravă, după ce s-au "ospătat" cu spirt sanitar de Ziua Femeii"