Doi ani a durat ancheta în cazul orădencei Denisei Horvath, acuzată că, în cursul anului 2008, şi-a agresat în mai multe rânduri fiicele gemene. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au dispus la sfârșitul săptămânii trecute trimiterea ei în judecată.

Femeia avea doar 17 ani când şi-a agresat fetiţele. "Inculpata a locuit o perioadă împreună cu părinții ei, care au ajutat-o la creșterea copiilor, însă, pe fondul unui conflict, în 1 august 2008 s-a mutat într-o locuință socială, situată în același bloc. În aceeași zi, după ce a ieșit cu fetițele la plimbare, în parc, inculpata și-a pierdut cumpătul, pentru că pierduse cheile de la apartament, și a început să-și lovească fetițele care plângeau. A doua zi, bunicii copiilor i-au făcut o vizită fiicei lor și au văzut starea gravă a copilelor, motiv pentru care le-au luat și le-au transportat la spital", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Fetiţele au fost internate în spital, iar în urma consultațiilor efectuate, medicii au constatat cu groază că micuțele, Andreea și Anamaria, la data respectivă în vârstă de 5 luni, purtau urmele unor bătăi crunte. Anamaria avea multiple echimoze, hematoame, edeme provocate de lovituri, iar Andreea, sora ei, în plus, suferea și din cauza unei fracturi femurale complete.

Chemați la fața locului de managerul spitalului, reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului au sesizat cazul procurorilor și au dispus separarea mamei de cele două fetițe, respectiv plasarea de urgență a acestora în grija unui asistent maternal profesionist, până la finalizarea cercetărilor.

Fetiţele au fost supuse unei expertize medico-legale, iar medicii au concluzionat că au fost maltratate în mai multe rânduri de mama lor. Cele două prezentau sindromul Silverman, adică sindromul copilului bătut frecvent, iar urmele găsite pe corpul lor în spital au fost produse în mod repetat, prin loviri repetate cu corpuri dure.

"Fiind audiată, inculpata a recunoscut că și-a lovit fiicele, afirmând că în momentele respective s-a identificat cu mama ei, care a bătut-o în mai multe rânduri în timpul copilăriei", se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În ciuda faptului că, în timpul anchetei, Horvath și-a vizitat în mai multe rânduri fetițele și a cerut să-i fie lăsate în grijă deoarece regretă ce s-a întâmplat, anchetatorii au solicitat decăderea acesteia din drepturile părintești.

"Cele două fetițe au fost într-o stare extrem de gravă, au avut leziuni care au necesitat luni de zile de îngrijiri medicale, care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică și intelectuală a fetiţelor. Faptul că mama și-a pierdut în momentele respective cumpătul nu este un argument plauzibil. Oricum, va rămâne la latitudinea instanței decizia", a declarat pentru BIHOREANUL procurorul Cristian Ardelean, cel care a efectuat cercetările.