Anul 2013 se anunţă unul plin cu provocări. "Va fi un an în care vom avea foarte mult de muncă. În 2013 avem de implementat proiecte europene majore, lucrările vor transforma în şantier întreg oraşul şi va trebui să luăm măsuri de restructurare pentru a redresa regiile oraşului", spune primarul Ilie Bolojan.

Pentru că până la urmă, într-un oraş, ca în orice familie, totul se reduce la bani...

Triplu, a spus Guvernul!

05 Ilie Bolojan_5.jpgSemne proaste anul are. Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Oradea va hotărî săptămâna aceasta majorarea impozitelor locale cu 11%. În ciuda declaraţiilor liniştitoare din decembrie, când puterea lăsa la latitudinea primarilor actualizarea impozitelor cu rata inflaţiei, o Hotărâre de Guvern adoptată în vacanţa de sărbători a dat peste cap toate calculele. "Intenţia noastră a fost să actualizăm impozitele cu 4%, dar hotărârea prevede imperativ o majorare cu 16% reprezentând rata inflaţiei pe ultimii trei ani", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

În Oradea, majorarea impozitului pe locuinţe va fi de 11%, pentru că în 2011 a fost actualizat cu o inflaţie de 5%. În consecinţă, dacă în 2012 impozitul datorat pentru un apartament cu două camere a fost undeva la 120 lei, anul acesta va urca la 133 lei. În schimb, impozitul pe terenurile cu construcţii, amenzile fiscale şi cele cu valoare fixă se vor majora toate cu 16%!

Oraşul şantier

2013 nu se anunţă doar un an "mai scump", dar şi mai agitat. "În primăvară, mai multe proiecte europene vor intra în faza de lucrări, afectând întreg oraşul", prevede Bolojan.

Printre proiectele care vor transforma Oradea în şantier se numără: înlocuirea a 17 kilometri de conducte magistrale din cartierul Rogerius, construcţia celor 3,5 kilometri de drum expres care va lega cartierele Velenţa de Oncea cu trecere prin strada Ecaterina Teodoroiu, extinderea reţelelor de apă şi canalizare în cartierul Ioşia, construcţia unui CET pe gaz, reabilitarea Pieţei Unirii, transformarea Dealului Ciuperca în grădină publică, construcţia unui Aquapark în loculul ştrandului municipal, extinderea bazei sportive din Ioşia şi finalizarea celor două parcări supraetajate, din Piaţa Independenţei şi din spatele Palatului de Justiţie.

Derulate simultan, lucrările necesită fonduri mult peste puterea financiară a Oradiei, aşa că municipalitatea ia în calcul contractarea unui credit. Pentru ca asta să se poată întâmpla, regiile locale vor trebui să îşi îmbunătăţească indicatorii financiari, pentru a creşte credibilitatea oraşului şi a reduce pe cât posibil dobânzile la care se poate împrumuta.

Vin restructurările!

Restructurarea regiilor vizează reducerea cheltuielilor. "Regiile locale îşi pot îmbunătăţi situaţia financiară doar prin majorarea tarifelor pe cheltuiala orădenilor, măsură cu care nu pot fi de acord, sau prin scăderea cheltuielilor, variantă care va fi luată în calcul inclusiv prin reduceri de personal", zice Bolojan. Înainte de sfârşitul anului, personalul regiilor orădene se va diminua cu circa 10%. Managerii Electrocentrale, ai Companiei de Apă Oradea, ai OTL şi ai Administraţiei Domeniului Public au primit de la primar această sarcină încă din 2012, dar singurul care s-a achitat de ea a fost şeful ADP, Liviu Andrica.

În paralel, municipalitatea negociază cu sindicatele din Electrocentrale reducerea cu 15% a veniturilor angajaţilor prin "tăierea" sporurilor. Adică, eliminarea primei de vacanţă, echivalentă unui salariu, pe care CET-ul o acordă salariaţilor pe lângă banii de concediu, a primelor de Paşti, de Crăciun şi de Ziua energeticianului, precum şi a ajutorului de 150 lei acordat lunar pentru plata energiei electrice. Renunţarea la prime va aduce economii anuale de circa un milion de euro pe an.

Lucrări pe datorie

05 Eduard Florea_1.jpgEconomiile făcute nu vor acoperi însă sumele necesare oraşului pentru finanţarea fără sincope a lucrărilor angajate. Inerţia birocraţiei europene face ca de la plata unor lucrări din banii oraşului până la recuperarea sumelor de la Bruxelles să treacă minim şase luni. Dar poate ajunge şi la doi ani! Or, în această situaţie, orice proiect mare e sortit eşecului. "Avem lucrări, precum construcţia aquapark-ului sau a centralei pe gaz, unde o achiziţie consistentă de echipamente trebuie plătită deodată, fără a avea însă o dată certă a decontării. Acest vârf de plată poate fi depăşit doar printr-un credit", explică Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Drept urmare, Consiliul Local va fi chemat săptămâna aceasta să aprobe contractarea unei linii de credit de 40 milioane de lei. "Tragerile se vor face în funcţie de plăţile care trebuie făcute, după care banii vor fi puşi la loc, imediat după decontare", spune Florea. Linia de credit va fi deschisă pe 5 ani, pentru a exista o rezervă în cazul în care marile proiecte, cu termen de finalizare 2015, vor fi decalate din motive obiective. Şi ar putea fi destule...

Să fie linişte!

05 Delia Ungur.jpgCulmea, principalul factor destabilizator ar putea fi de ordin politic. "Tot ce se întâmplă în acest plan ne afectează direct. În cea de-a doua parte a anului trecut, după izbucnirea crizei politice, abia dacă am mai putut lega contacte cu potenţialii investitori. Am discutat, dar nimic concret. Oamenii de afaceri urăsc surprizele. Nimeni nu investeşte într-un mediu instabil", spune Delia Ungur (foto), directorul Eurobusiness Parc.

Oradea are nevoie de linişte ca de aer. Eurobusiness şi-a propus ca anul acesta să ocupe cu firme ultimele 30 de hectare din parcul industrial din Şoseaua Borşului, să mărească cu 60 de hectare parcul industrial din strada Ogorului şi să atragă o firmă mare pe cele 14 hectare de teren din spatele CET-ului. Pentru stimularea firmelor mici, care şi-ar dori un loc în parcul industrial dar nu îşi permit să investească într-o hală, conducerea Eurobusiness ia în calcul încheierea unui parteneriat cu un potenţia investitor. "Vom organiza o licitaţie pentru atragerea unui partener privat care să construiască hale, pe care apoi să le închirieze firmelor mai mici", spune directoarea.

Întoarcerea la meserii

În ceea ce priveşte atragerea de investitori, Delia Ungur susţine că Oradea este încă departe de adevăratul potenţial. Totul este să ştie să îşi valorifice atuurile. "Avem avantajul salariilor încă mici, inclusiv faţă de vecinii din Ungaria, şi cel al amplasării strategice de lângă graniţă. Ne trebuie un atuu suplimentar pentru a ne diferenţia de alte oraşe. Acesta ar putea fi adaptarea mult mai bună a forţei de muncă la cererile pieţei", spune Ungur.

Eurobusiness Parc ia în calcul încheierea unor parteneriate cu instituţiile de învăţământ care să ducă la relansarea şcolilor profesionale, singurele capabile să "producă" profesionişti în domenii cu căutare: strungari, electricieni sau operatori maşini cu comandă numerică. "Am discutat deja cu companiile. Acestea sunt dispuse să dea specialişti şi să pună la dispoziţie spaţii pentru practică în propriile fabrici, numai să ştie că la final au la dispoziţie un bazin de selecţie cu personal calificat", zice directoarea.

Până la urmă, afacerile sunt şi ele tributare legilor naturii. Oameni, firme, regii locale - supravieţuiesc crizei economice doar dacă reuşesc să se adapteze! Iar din acest punct de vedere 2013 se anunţă un an al transformărilor...


PE HÂRTIE
9
milioane de lei are de recuperat Oradea, bani cheltuiţi dar nedecontaţi pe proiectele europene


"Regiile locale vor trebui restructurate. Îmbunătăţirea capacităţii financiare a acestora prin majorare de tarife pe seama orădeanului nu este o opţiune"

Ilie Bolojan


SCUMPIRI ÎN LANŢ
"Vom sta cu garda sus!"

05 Dacian Palladi_1.jpgÎncepând din 1 ianuarie, preţul energiei electrice a fost majorat cu 10% iar accizele la motorină au crescut de la 374 euro la 391 euro pe tonă. De aici până la scumpiri în lanţ vor mai este doar un pas. "În 2013 vom sta cu garda sus. Este de aşteptat ca, în condiţiile scăderii puterii de cumpărare, bihorenii să fie mult mai chivernisiţi şi să se uite mult mai atent la cât şi ce cumpără", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto).

În ceea ce priveşte mediul economic, consultantul anunţă un an greu pentru domeniul tot mai concurenţial al serviciilor, unul cu potenţial pentru agricultură şi unul chiar favorabil pentru atragerea de investitori. "Suprinzător, dar 2012 a fost un an foarte bun pentru unele companii orădene care produc aici, cu costuri salariale mici, şi vând pe piaţa externă, concurând firme tradiţionale. Este de aşteptat ca acestea din urmă să vrea să producă şi ele aici şi să vândă "acasă" pentru a-şi apăra cota de piaţă", spune Palladi. Printre domeniile vizate se numără producţia de piese pentru maşini unelte şi cea de tâmplărie PVC.