Unul şi-a făcut calcule greşite, mizând pe schimbarea legii care impune constrângeri politice managerilor de spitale, altul ar fi gata să-şi sacrifice funcţia publică de director ca s-o ocupe pe cea politică de la partid.

La o lună după ce a fost votat prim-vicepreşedinte al PNL Bihor, cu 423 sufragii, alături de deputatul Gavrilă Ghilea (397 opţiuni), Gheorghe Carp a renunţat - aşa cum BIHOREANUL deja a făcut public - la poziţia din organizaţia judeţeană a partidului, pentru a-şi putea păstra şefia Spitalului Judeţean. Deşi miza pe acest lucru, legislaţia privind incompatibilităţile nu a fost schimbată aşa cum îşi dorise, astfel că nu poate deţine o funcţie de conducere în sistemul public concomitent cu una într-un partid.

În schimb, poziţia vacantată prin abandonul lui Carp este dorită de şeful Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia, care pe 26 aprilie a obţinut numai 298 de voturi din partea colegilor liberali. „Dacă dl Carp a renunţat, aş putea urma eu în locul său. Când am candidat, am ştiut că este posibil să trebuiască să optez între funcţia administrativă publică pe care o deţin şi cea politică pe care mi-am dorit-o, şi în mod clar aleg funcţia politică”, a declarat Puia, vineri, pentru BIHOREANUL.

Directorul DGASPC a mai spus, cu trimitere la Carp, că „eu nu am jucat la cacealma cu colegii din partid” şi că va renunţa la funcţia publică imediat ce va fi validat ca prim-vicepreşedinte al PNL Bihor.

Pe de altă parte, însă, deocamdată nu este clar dacă „urcarea” sa în poziţia a doua în preferinţele liberalilor bihoreni şi implicit validarea sa ca prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene ar urma să aibă loc automat sau dacă ar trebui convocată o nouă conferinţă judeţeană pentru votarea celui de-al doilea prim-vice.

„Vă mărturisesc că nu stăpânesc încă noul statut al partidului, dar în cel vechi al PNL o asemenea situaţie era reglementată simplu, în sensul că dacă o persoană aleasă într-o funcţie de conducere renunţa la aceasta, ea revenea următorului clasat. Cred, totuşi, că aşa este şi acum, ar fi aproape imposibil să mai aduni 1.000 de persoane pentru a vota o singură funcţie”, a spus Puia.