Inevitabilul s-a produs. Personaj politic răsărit la începuturile anilor 2000 din străfundurile Birtinului, aşa cum le place detractorilor să-i reproşeze, primarul de Oradea a făcut muşchi de politician de liga naţională mai repede decât se aşteptau şi el, şi apropiaţii. Cu atât mai puţin adversarii!

Edilul este de săptămâna trecută "numărul doi" în PNL, poziţie din care inevitabil va trebui să îşi "ia mâna" de pe municipiu, pentru a se concentra pe partid. "Va fi un efort pe care trebuie să mi-l asum. De marţi până joi voi fi la Oradea, iar de vineri până la luni la Bucureşti", spune Bolojan.

Primul după preşedinte

Primarul Ilie Bolojan este de vinerea trecută secretarul general al PNL. Liberalul a fost ales de Consiliul Naţional al partidului, cu susţinerea liderilor Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, pentru a  accelera unificarea PNL şi PDL într-un partid puternic, capabil să câştige alegerile de anul viitor. Noua funcţie îl propulsează pe primarul de Oradea pe locul doi în ierarhia partidului, acesta devenind responsabil cu reformarea PNL şi selectarea unor candidaţi "curaţi", ca răspuns la cererile societăţii civile scârbite de actuala clasa politică.

Agreat de oameni din ambele formaţiuni, care şi-au retras co-secretarii pentru a concentra frâiele în mâna unui singur om, liberalul a răbufnit încă din discursul de învestire. Bolojan a acuzat partidele şi aleşii că au ajuns la cel mai jos prag al credibilităţii. "În 2005 era o onoare să fii primar sau prefect. Acum nu mai este!", a declarat noul secretar general al PNL.

Bolojan a spus că pentru a câştiga încrederea alegătorilor partidul va trebui să depăşească jumătăţile de măsură şi să promoveze oameni nepătaţi, capabili să câştige încrederea atât a alegătorilor, cât şi a membrilor partidului, indiferent că vin din PNL sau PDL. Dacă nu există, "trebuie să aducem oameni noi".

Tip obişnuit cu metaforele dure, care se caracterizează singur ca negociind "cu pistoalele pe masă" sau punând la cale "violuri colective" pentru instaurarea ordinii, Bolojan a somat PNL Bucureşti să se mobilizeze pentru a da un semnal de reformă întregii ţări. "Aţi tras câteva cartuşe în aer, nu mai rataţi altele!", a avertizat orădeanul.

Refaceţi calculele!

Propulsarea neaşteptată a lui Ilie Bolojan în fruntea piramidei PNL a resetat în plan local toate calculele pentru alegerile locale din 2016. Creditat de sondaje cu 68% din voturile orădenilor, la distanţă de zeci de procente de următorul clasat, indiferent că este vorba de colegul său liberal Mircea Mălan, de UDMR-istul Cseke Attila sau de prefectul Claudiu Pop, Bolojan este personajul la care se raportează orice potenţial candidat.

În condiţiile în care edilul a evitat să spună până acum dacă va mai candida pentru al treilea mandat doar pentru a garanta PNL câştigarea Primăriei, sau se va reorienta, ca un pas firesc, spre "politica naţională", numirea de vineri limpezeşte apele. "Ilie a primit cel mai bun motiv să nu mai candideze. Până la alegerile locale mai rezistă cumva, dar după aceea cele două funcţii sunt incompatibile", spune un liberal. Şi aşa şi este...

Primar itinerant

Practic, începând de săptămâna aceasta, Bolojan a devenit primar cu jumătate de normă. Edilul va sta la Oradea doar marţi, miercuri şi joi. Noul secretar general va trebui nu doar să participe, dar şi să organizeze şedinţele PNL ţinute vinerea la Bucureşti, sâmbăta şi duminica va bate filialele din ţară pentru a selecta cei mai buni candidaţi liberali, iar luni va bântui holurile ministerelor pentru a rezolva problemele oraşului.

Bolojan a declarat de la bun început că nu îşi va abandona mandatul. "Nu mă deranjează să stau pe la uşi pentru Oradea. Este o onoare să fiu primarul acestui municipiu. Dacă oraşul nu mi-ar fi dat această oportunitate, nu ar fi auzit nimeni de Bolojan la Bucureşti", spune primarul, confirmând indirect că vizează tot mai serios o carieră în Capitală. De altfel, edilul şi-a şi anunţat echipa – ea însăşi luată prin surprindere de evoluţia evenimentelor - că va decide până în ianuarie cu privire la planurile de viitor. "Acum o lună eram sigur că va candida. Astăzi zic că dimpotrivă", spune un liberal.

În seama viceprimarilor

În ciuda aparenţelor, schimbarea de agendă a primarului nici nu este atât de radicală. Încă de la începutul celui de-al doilea mandat, Bolojan a dat semne că nu şi l-ar dori pe-al treilea. El şi-a delegat toate atribuţiunile legate de direcţiile Management Proiecte, Tehnică, Juridică şi Urbanism viceprimarului Mircea Mălan, iar cele legate de Direcţia Economică şi Administraţia Imobiliară Oradea celui de-ai doilea viceprimar (Ovidiu Mureşan, apoi Istvan Huszar).

Alte proiecte importante, punctuale, cum ar fi reducerea costurilor cu energia electrică printr-un parteneriat cu RCS&RDS sau creşterea atractivităţii turistice şi economice a oraşului, i-au fost atribuite lui Eduard Florea, avansat anul trecut în funcţia de city-manager.

De altfel, din octombrie 2013, când a fost ales preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Bolojan lipsea din Oradea cel puţin o zi pe săptămână. La asta se mai adaugă întrunirile AMR şi celelalte delegaţii, aşa că o parte din săptămână era oricum plecat. Măcar acum va fi cu folos....

Curg avizele!

Dacă până de curând Ilie Bolojan era obligat să bată drumul Capitalei în mod repetat pentru câte un aviz ministerial, acum lucrurile par să se fi schimbat radical. Avansarea primarului de Oradea în funcţia de secretar general al principalului partid de opoziţie a deblocat, subit, majoritatea actelor.

Spre exemplu, săptămâna trecută municipalitatea a primit pe bandă rulantă avizul Autorităţii Aeronautice Române pe proiectul Planului Urbanistic General, avizul Ministerului Culturii pentru reabilitarea soclului statuii lui Mihai Viteazul şi finanţarea de către Administraţia Fondului pentru Mediu a unui studiu de fezabilitate privind includerea resursei geotermale în sistemul de termoficare al oraşului.

Spre exemplu, avizul Autorităţii Aeronaudice era aşteptat de doi ani de la Bucureşti. Autorităţile impuseseră abuziv un regim maxim de înălţime a construcţiilor de 10 metri faţă de cel legal de 25 metri, numai pentru a obliga firmele care vor să ridice un imobil mai înalt să se autorizeze, plătind taxe mai mult sau mai puţin oficiale. Acum, cel puţin în Oradea, iată că nu mai e nevoie. "Ceea ce voi pierde la prezenţă prin faptul că voi fi plecat o zi în plus la Bucureşti se pare vă voi câştiga în eficienţă", glumeşte primarul.

Vânătoarea de capete

Noul secretar general al PNL are mai puţin de trei luni pentru a bate toate organizaţiile judeţene în căutarea candidaţilor "curaţi" doriţi de societatea civilă. "Cel puţin o treime din candidaţi vor trebui să fie oameni noi. Dacă nu-i avem va trebui să-i atragem din rândul celor care au demonstrat ceva în domeniul lor de activitate", spune Bolojan.

Primarul a aplicat această metodă în ultimele două mandate atât în Consiliul Local, unde a introdus pe liste tineri ca Lucian Popa sau Sebastian Lascu, dar şi în Primărie, unde a preferat să aducă în PNL directori ca Eduard Florea, Mircea Oaie sau Cristian Beltechi decât să răspundă presiunii partidului de a-şi pune propriii oameni.

Asta nu înseamnă însă neapărat că "buldogii bătrâni" ca Vasile Blaga vor fi scoşi la pensie. "Fiecare partid are nevoie de continuitatea dată de oameni hârşâiţi care ştiu cum şi de ce s-a luat o anumită decizie politică. Dacă pui în funcţii numai novici, vulpile bătrâne din lumea politică o să-i mănânce cu fulgi cu tot", i-a împărtăşit Bolojan unui apropiat.

Oricum ar fi, liberalul are o sarcină dificilă. Va trebui să aleagă din rândul PDL şi PNL cei mai buni candidaţi ai partidului unificat, în fiecare filială în parte. Iar cea mai grea alegere o va avea de făcut la Oradea...


"Voi decide până în aprilie dacă voi mai candida sau nu. Decizia va fi una serioasă. Nu se poate să te angajezi la un mandat de încă 4 ani, iar după o perioadă să pleci"

Ilie Bolojan


SUPER-BOLO
Politicianul atipic

Primarul Ilie Bolojan pe când era prefect de BihorNominalizat cel mai probabil de copreşedintele PNL, Vasile Blaga, cu care se află în bune relaţii, primarul Ilie Bolojan este omul în care partidul îşi pune speranţele pentru reîmprospătarea echipei liberale. Metodic, ambiţios şi inflexibil până la încăpăţânare, noul secretar general al PNL este adeptul ideii că un om politic trebuie să facă "ceea ce este bine, nu ceea ce dă bine".

Fost consilier local în Aleşd, liberalul s-a remarcat în perioada în care a ocupat funcţia de prefect de Bihor. Bolojan a reformat Serviciul Paşapoarte, demonstrând în premieră că este posibilă eliberarea unui paşaport în doar câteva ore, fără pile şi şpagă. Avansat apoi secretar general al Guvernului Tăriceanu, a rămas în istorie prin demersurile făcute pentru evacuarea piloştilor din vilele închiriate de RAPPS la preţuri "sociale".

Candidat la alegerile locale din 2008, liberalul a câştigat Primăria chiar din primul tur de scrutin. În primul mandat s-a concentrat pe restructurarea aparatului administrativ, modernizarea infrastructurii, promovarea proiectelor europene moştenite şi scrierea altora noi, iar în cel de-al doilea, obţinut încă la un scor mai mare decât primul, pe implementarea efectivă a lor. Cu două săptămâni înainte de sfârşitul lui 2016, Oradea se laudă cu rată de absorbţie de 95% şi cu investiţii în derulare de peste 240 milioane euro.

La capitolul "lipsuri", primarul contabilizează nemulţumirile unui procent important din populaţie, care îl consideră dictatorial, simţindu-se afectat de măsurile radicale şi sancţiunile dure impuse de Bolojan, dar şi eşecul a două referendumuri consecutive privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin într-o capitală a apelor geotermale. Implicat în toate problemele administrative, primarul orădean şi-a pus familia în plan secund, astfel încât în final a fost nevoit să divorţeze.