Municipalitatea orădeană a lansat în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii trecute, un Plan Urbanistic Zonal care vizează construirea pe strada Alexandru Roman, situată în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea, a unei clădiri care să găzduiască serverele pentru un cloud (spaţiu de stocare virtual) de servicii electronice locale.

"Se propune construirea unui imobil..."

Informația nu a fost făcută publică printr-un comunicat, fiind sesizată BIHOREANULUI de un cititor. „Primăria Oradea dorește să construiască un "CLOUD DE SERVICII PUBLICE" cu o antenă imensă (52 m) 5G direct pe Calea Aradului / Str. Alexandru Roman. Noul PUZ este în dezbatere publică, însă mai nimeni NU știe despre el. Acest aspect este unul destul de trist, deoarece mai nimeni nu duce lipsă de semnal de telefon mobil în oraș. Radații însă vor fi din belșug”, a transmis cititorul.

Potrivit anunţului făcut pe portalul municipalităţii la pagina "Informaţii de interes public" în rubrica "Planuri urbanistice", municipalitatea intenţionează construirea unei clădiri cu patru etaje deservită de o antenă 5G înaltă de 52 metri.

Antena va fi cea mai înaltă construcţie din zonă, depăşind inclusiv blocurile din cartierul Luceafărul, care ating doar 37 de metri.

"Prin planul urbanistic zonal iniţiat de Primăria municipiului Oradea, se propune construirea unui imobil cu destinaţie specială (cloud de servicii electronice locale) şi construcţii anexe. Regim de înălţime: S+P+E (H max = 26,3 m) şi un turn pentru echipamente (cu H max = 52 metri)", se menţionează pe portalul Primăriei.

Orădenii pot pune întrebări sau face sugestii direct la Centrul de informaţii cu publicul din Primărie sau pe adresa de email alina.cadar@oradea.ro.  Aceştia ar urma să primească răspunsuri din partea municipalităţii până pe 29 noiembrie.

"Nu va afecta orădenii"

Planul viitoarei clădiri a fost deja aprobat de către Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

"CMUAT şi-a dat avizul pentru construirea imobilului în una dintre şedinţele anterioare. Acum se face o preconsultare a publicului înainte de demararea lucrărilor la PUZ. Ulterior va exista o nouă consulare", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş, coordonatorul CMUAT.

Potrivit viceprimarului, turnul pentru echipamente nu va aduce niciun fel de atingere sănătăţii populaţiei.

"Antena nu va afecta orădenii. Va fi similară celei din curtea Muzeului Ţării Crişurilor sau cea a Şcolii de Poliţie de Frontieră. Antena este o condiţie de securitate obligatorie a viitorului centru de servicii publice, astfel încât, dacă se distruge o magistrală de internet, serviciile de transmitere de date să poată fi asigurate în continuare", a spus Marcel Dragoş.

Dispeceratul dispeceratelor

Viitorul centru de servicii electronice locale ar putea găzdui toate dispeceratele serviciilor publice din Oradea.

"Clădirea va adăposti tot ceea ce înseamnă permanenţă pentru serviciile publice locale. Aici ar putea fi reunite, printre altele, dispeceratele 112, Termoficare, CAO şi cel al camerelor de luat vederi din oraş, astfel încât, în cazul unui incident, cum ar fi un incendiu, să se poată interveni rapid şi coordonat", a explicat pentru BIHOREANUL city-managerul Mihai Jurca.

Potrivit acestuia, din centrul de servicii electronice s-ar putea gestiona iluminatul public din municipiu, transportul în comun, semaforizarea, dar şi lucrările desfăşurate în oraş, de la asfaltări la autorizaţii de desfacere pavaj.

"Digitalizarea serviciilor publice presupune gestionarea unui volum mare de date şi realizarea unui back-up, aşa cum vrem să facem pentru spitale, de exemplu. De aceea avem nevoie de două centre de date şi de antena pentru transmisie de date", a explicat Jurca.

Municipalitatea vrea să finanţeze investiţia, estimată la circa 10 milioane euro, din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!