Primarul Ilie Bolojan a cerut duminică seară, pe pagina de Facebook, părerea orădenilor cu privire la facilităţile şi capacitatea viitorului stadion al Oradiei.

"14-15.000 de locuri ajung?"

Bolojan şi-a făcut propriile calcule, analizând dimensiunea investiţiei în urma unei vizite făcute în weekend la noua arenă sportivă cu o capacitate de 12.000 de locuri din Târgu Jiu. Edilul a mai luat în calcul experienţa altor oraşe, precum Clujul sau Craiova, în ceea ce priveşte propriile stadioane.

"În concluzie, ţinând seama de aceste lucruri, de potenţialul nostru sportiv şi de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuţii proiectarea unui stadion de 14-15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferinţe şi de recuperare medicală. Ce părere aveţi?", şi-a chestionat primarul urmăritorii de pe Facebook.

Sondajul apare în contextul lansării mai multor critici, din partea opoziției, dar nu numai, cu privire la amplasamentul ales de municipalitate pentru viitorul stadion, prea mic, dar și la capacitatea redusă a acestuia. Voci din PSD au acuzat faptul că administrația Bolojan vrea să valorifice imobiliar terenul actualului Stadion Iuliu Bodola și au pretins ca unui oraș cu peste 200.000 de locuitori să i se ofere o arenă de capacitate mare, cu trimitere la stadioanele altor orașe.

"Câte locuri va avea?"

Ilie Bolojan şi-a făcut propriile calcule pornind de la necesităţile oraşului, costurile cu întreţinerea, gradul estimat de ocupare şi oportunitatea amenajării unei piste pentru atletism şi a unei parcări subterane.

"Câte locuri va avea? La prima vedere, cu cât ar fi mai mare, cu atât mai bine. Clujul, cu peste 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori - 30.000 de locuri şi Târgu Jiu, cu peste 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori şi ţinând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15-20 de mii de locuri", a scris edilul.

Bolojan se îndoieşte însă că o arenă sportivă de mari dimensiuni va putea fi folosită la capacitate. "La Târgu Jiu, numărul de spectatori la un meci de fotbal de liga a doua nu depăşeşte 3.000. La Cluj, capacitatea maximă e atinsă doar la evenimentele de tip Untold. Foarte rar se atinge capacitatea maximă a stadioanelor noi", a avertizat Bolojan.

"Cu sau fără pistă de alergare?"

Un alt criteriu important de analizat îl constituie oportunitatea amenajării unei piste pentru atletism în jurul terenului.

"Stadionul are pistă de atletism în jurul terenului? Cel de la Târgu Jiu are. E o dotare suplimentară care implică "lungirea" stadionului datorită curburii pistei în spatele porţilor. Noi vom reabilita pista de la Stadionul Tineretului, din vecinătate. În plus, suntem limitaţi de distanţa dintre grădina zoologică şi drumul paralel cu Peţa", a argumentat edilul.

Primarul a ridicat inclusiv problema locurilor de parcare, în condiţiile în care stadionul din Târgu Jiu are 125 de parcări în subteran, dar şi oportunitatea de a amenaja altele în proximitate.

O investiţie de 30 milioane euro...

Cel mai important criteriu îl reprezintă însă banii. Bolojan a estimat costurile de întreţinere a viitorului stadion la circa 300.000 de euro pe an, sumă deloc de neglijat.

"La Târgu Jiu, într-o lună de iarnă, întreţinerea costă între 20 şi 40 de mii euro, în funcţie de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaţilor. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal. Analizând şi celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri, cheltuielile de întreţinere se încadrează între 100 şi 150 de mii euro pe an, în funcţie şi de ce funcţiuni are prevăzute şi ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300 de mii de euro pe an, fără salariile angajaţilor", a scris primarul.

Potrivit edilului, construcţia viitorului stadion va însemna o investiţie consistentă. "Ultimul construit, cel de la Craiova, a costat peste 55 de milioane euro. În funcţie de capacitate şi de ce dotări are prevăzute (spaţii de cazare, săli de conferinţe, zone de recuperare medicală etc.), investiţia în noul stadion se va ridica la peste 30 de milioane de euro", a scris Bolojan.

Încă se discută...

Municipalitatea orădeană ia în calcul construirea unui stadion nou pe terenul viran din spatele Liceului cu Program Sportiv Bihorul. Terenul, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor, ar putea fi pus la dispoziţia municipalităţii orădene.

Amplasamentul pare unul potrivit pentru dezvoltarea unui hub sportiv în condiţiile în care în proximitate sunt situate stadionul Tineretului, stadionul şi sala de sport a Universităţii, iar în prezent se construieşte viitoarea sală polivalentă cu 5.000 de locuri.

Dimensiunile viitorului stadion vor fi discutate de prezentanţii municipalităţii cu proiectanţii până la jumătatea lunii iunie, având în vedere limitările date de amplasametul propus, dar şi criterii precum nevoile sportive ale municipiului şi costurile de operare a arenei sportive.