Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor a precizat, marţi, după anunţul privind reluarea zborurilor externe de pe Aeroportul Internaţional Oradea, că este "bucuros" că finanţarea asigurată asigurată de Primărie – în cuantum de 800.000 euro – a readus, chiar şi în pandemie, compania Ryanair în municipiu. Totodată, a adăugat edilul, zborurile externe "ar fi putut fi menţinute", în 2018, dacă conducerea CJ Bihor ar fi oferit "facilităţi".

După cum BIHOREANUL a scris, operatorul aerian irlandez a anunţat, tot marţi, că începând din decembrie, va relua zborurile de la Oradea, spre patru destinaţii din trei ţări: Londra Stansted (Anglia), Dusseldorf Weeze (Germania), Milano-Bergamo, respectiv Bologna (Italia). 

Ryanair a fost declarat câştigătorul unei selecţii organizate de Aeroport şi Primăria Oradea, aceasta din urmă obţinând aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un sprijin financiar de 1 milion de euro companiilor aeriene interesate să dezvolte conectivitatea municipiului cu destinaţii europene, în contextul efectelor pandemiei de Covid-19. În procedura de selecţie s-a specificat însă că sprijinul nu poate fi mai mare de 800.000 de euro pentru o companie. 

"Sunt bucuros că licitaţia organizată de Aeroport cu finanţarea asigurată de Primăria Oradea, chiar în condiţii de pandemie, a readus compania Ryanair la Oradea. S-a dovedit că soluţia pentru conectarea externă a unui aeroport de tipul celui din Oradea presupune acordarea unor facilităţi companiilor pentru noile zboruri în primii ani, până la consolidarea unui anumit număr de pasageri", a transmis, printr-o informare, primarul Oradiei, Ilie Bolojan. 

În aceeaşi informare, Bolojan se arată convins că zborurile Ryanair – care au fost retrase în toamna anului 2018, decizia fiind luată în luna martie a aceluiaşi an – ar fi putut fi menţinute dacă liderii CJ Bihor (instituţie care are în subordine Aeroportul) ar fi vrut să ofere "facilităţi" operatorului. "Dacă acum doi ani şi jumătate, când s-au pierdut zborurile externe, ar fi fost o disponibilitate mai mare a Consiliului Judeţean Bihor de a oferi facilităţi, sunt convins că ar fi putut fi menţinute zborurile", a precizat acesta.

Totodată, în calitate de preşedinte ales al Consiliului Judeţean Bihor, Bolojan a dat asigurări că va colabora cu Primăria Oradea, pe care a condus-o timp de 12 ani, pentru a susţine şi în următorii ani zborurile externe de pe Aeroportul Oradea. "După preluarea mandatului de către cei care am fost aleşi duminică, Consiliul Judeţean va colabora cu Primăria Oradea pentru a susţine zborurile şi pentru a asigura conectarea aeriană a judeţului Bihor cu mai multe aeroporturi din Europa în anii următori. Respect pentru bihoreni!", a încheiat Ilie Bolojan.

Din informaţiile BIHOREANULUI, întoarcerea companiei Ryanair a fost decisă cu puţin timp înainte de alegeri, însă anunţul a fost făcut abia marţi, la două zile după scrutin.

Pe de altă parte, municipalitatea orădeană va investi alte 1,4 milioane de lei în promovarea curselor aeriene ale Ryanair, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei. Decizia ar urma să fie luată, miercuri, într-o şedinţă a Consiliului Local, convocată "de îndată".