Primarul Oradiei, Florin Birta, s-a întâlnit duminică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o scurtă vizită în oraș.

Edilul a declarat pentru BIHOREANUL că a discutat cu șefa statului vecin despre Oradea și investițiile făcute aici, pe bani europeni.

Discuție „colegială”

„M-am întâlnit cu doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova fiind într-o vizită privată în Oradea. Am avut o discuție colegială despre oraș, pe care l-a vizitat puțin”, a declarat Birta, duminică seară, pentru BIHOREANUL.

Întrebat ce anume a discutat cu Maia Sandu, edilul a spus că tema a fost Oradea și investițiile. „A fost o onoare pentru mine să pot să o primesc la Primărie. Am vorbit despre oraș, despre ce am făcut în Oradea cu fonduri europene, atât, nu mare lucru”, a spus primarul.

Birta a insistat că vizita Maiei Sandu la Oradea a fost una privată, așa cum și președintele a declarat BIHOREANULUI înainte de a se îmbarca în avionul Tarom care a dus-o duminică seară la București. „A fost o vizită privată a dânsei, nu oficială. Ea și-a făcut rezervările, noi n-am avut nicio treabă”, a mai spus primarul.

El a confirmat, de asemenea, și faptul că la discuțiile de la Primărie a luat parte și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care însă, până la această oră, nu a răspuns apelului telefonic al BIHOREANULUI, pentru a oferi detalii despre întâlnire.

Oradea și Bihorul investesc în Chișinău

Totodată, într-o postare pe Facebook la scurt timp după vizită, Florin Birta a precizat că s-a simțit onorat de musafirul primit.

„Întâlnirile sunt oportunități care ne ajută să dezvoltăm noi relații, să schimbăm opinii, bune practici pentru a identifica soluții problemelor cu care se confruntă societatea europeană. O astfel de întâlnire a fost si cea cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu pe care am avut plăcerea și onoarea să o primesc în Primăria Oradea și să-i exprim sentimentele de stimă pentru profilul de lider implicat pentru a scrie un capitol nou al Republicii Moldova”, a scris Florin Birta.

Edilul a mai scris că aprecierile Maiei Sandu pentru dezvoltarea Oradiei și a Bihorului „și interesul pentru dezvoltarea de proiecte comune reconfirmă direcția performantă a administrației orădene și județene”.

Birta a amintit, în finalul postării, că autoritățile locale și județene colaborează pentru construcția unui parc public în Băcioi, o suburbie a Chișinăului înfrățită cu Oradea. Pregătită de la începutul anului trecut, această investiție a prilejuit, în vara anului trecut, și o vizită a lui Ilie Bolojan în Băcioi, la invitația primarului localității, Ilie Leahu, unul dintre politicienii unioniști de la Chișinău.

Proiectul are o valoare de aproximativ 800.000 euro, total din care 25% asigură CJ Bihor și Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!