Duminică seară, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a încheiat surprinzătoarea și scurta vizită în Oradea, începută cu doar 24 de ore mai devreme, la plecare declarând BIHOREANULUI că aceasta a fost una privată.

Ea a lăudat orașul și a spus că s-a întâlnit cu primarul Florin Birta și cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În vacanță

Mașina în care se afla președintele Republicii Moldova, aparținând Serviciului de Pază și Protocol al României, la fel ca încă altele două care o escortau, a ajuns la aeroport duminică seară în jurul orei 19.00 și a tras direct în fața intrării în terminalul de pasageri, de unde Maia Sandu a luat avionul Tarom spre București.

Spre deosebire de momentele de la sosire, când șeful statului moldovean nu a făcut nicio declarație, de data asta BIHOREANUL a reușit s-o facă să vorbească, astfel că, zâmbind, a răspuns întrebărilor reporterului, în timp ce intra în terminal, flancată de ofițerii SPP.

Maia Sandu a transmis un scurt mesaj orădenilor. „Aveți un oraș foarte frumos, felicitări! Mi-a plăcut foarte mult”, a spus ea, precizând însă că n-a reușit să vadă decât „partea centrală a orașului”.

La întrebarea care a fost motivul vizitei, președintele Republicii Moldova a precizat că a venit la Oradea în vacanță. „Am fost într-o vacanță, sunt prima dată aici și mi-a plăcut foarte mult”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu

Întâlnire cu Bolojan și Birta

Ea a mai spus că în cadrul acestei vizite la Oradea s-a întâlnit cu doi oficiali locali, primarul Florin Birta și președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

„M-am văzut cu domnul primar și cu domnul Bolojan”, a spus președintele, dar nu a mai precizat, deși a fost întrebată, care au fost temele discuțiilor.

De altfel, înainte de a ajunge la aeroport, Maia Sandu a făcut o vizită la Primăria Oradea. Încă de la ora 18, în fața clădirii erau parcate mașinile SPP cu care s-a deplasat președintele statului vecin, dar și autoturismul de serviciu al președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Pentru că în fața Primăriei era așteptată de jurnaliștii BIHOREANULUI, la plecare Maia Sandu nu a folosit această ieșire, evitând astfel o întâlnire cu aceștia. La fel a făcut și Ilie Bolojan, care era însoțit de o femeie. Cel mai probabil, cu toții au ieșit din Primărie pe poarta de pe strada Tudor Vladimirescu.

Vizită la secret

Președintele Republicii Moldova a ajuns la Oradea sâmbătă seară, cu zborul de linie al Tarom, laolaltă cu alte câteva zeci de pasageri obișnuiți, vizita sa nefiind anunțată nici de site-ul Președinției de la Chișinău, nici de autoritățile centrale din România sau de cele locale din Oradea, iar scopul - așa cum BIHOREANUL a scris înainte să ajungă - a fost unul nepublic.

De altfel, la sosire, Maia Sandu a ieșit din terminal amestecată între pasagerii Tarom și a fost preluată rapid de echipele SPP, fără a face vreo declarație și fără ca destinația să fi fost divulgată de vreun oficial local.

Abia în a doua parte a zilei de duminică, un consilier al președintei, Sorina Ștefârță, a declarat pentru presa de la Chișinău că a fost vorba despre o „scurtă vizită privată și e făcută într-o zi de odihnă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!