E vremea concediilor iar dacă porniţi la drum cu maşina e bine să verificaţi dacă aveţi şi kitul de siguranţă complet pentru a putea gestiona eventualele situaţii de urgenţă dar şi pentru a evita o amendă în cazul unui control al poliţiştilor rutier. Care sunt dotările auto obligatorii şi ce amenzi riscaţi dacă nu le aveţi?

Potrivit unui comunicat transmis de Asociația InfoCons- Organizație pentru Protecția Consumatorilor, dotările auto obligatorii în România sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Acestea sunt următoarele: triunghiuri reflectorizante, vesta reflectorizantă, extinctor auto, kit-ul de prim ajutor, roata de rezervă și set de scule, tria și stingător omologate (pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase). 

"Este important ca șoferii să aibă mereu la bordul mașinii toate dotările necesare pentru a asigura siguranța lor și a celor din jur în timpul călătoriilor. De asemenea, este recomandat să fie la curent cu orice modificări legislative pentru a se asigura că respectă toate normele în vigoare", se precizează în înformarea InfoCons.

În cazul trusei sanitare auto şi al stingătorului, acestea trebuie să fie omologate şi în termen de valabilitate. Trusa medicală, de pildă, al cărei preţ porneşte de la 50 lei, are un termen de valabilitate de până la 5 ani, iar pe etichetă trebuie să aibă menţionate denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață.

În cazul stingătorului, termenul de garanţie variază în funcție de producător. Unele au valabilitate de 1 an, însă sunt şi stingătoare cu garanţie de 5 ani. 

Potrivit Codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție. Sancțiunea este amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă), respectiv între 660 și 825 de lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!