În unire stă puterea, arată o zicală istorică, în timp ce, potrivit alteia, românii îşi doresc mai degrabă să moară capra vecinului decât să-l vadă prosper. Ambele mostre de înţelepciune populară se dovedesc deopotrivă adevărate în ce-i priveşte pe politicienii români din Salonta.

Înaintea alegerilor locale din iunie, reprezentanţii PNL, PDL, PSD şi PRM au reînviat o veche idee, conform căreia - pentru a stopa hegemonia UDMR asupra oraşului - românii minoritari ar trebui să se prezinte cu o listă comună de candidaţi. Deocamdată, însă, se şuntează reciproc, ca nu cumva unul să ridice capul deasupra celorlalţi...

60 la 40

De două decenii, primarul şi majoritatea membrilor Consiliului Local Salonta aparţin fără drept de apel UDMR. Motivul e simplu: cei mai mulţi locuitori, 60%, sunt etnici maghiari, care de fiecare dată se mobilizează exemplar la alegeri, impunându-şi cu uşurinţă atât primarul, cât şi majoritatea în Consiliu, în timp ce românii se dovedesc nu doar puţini, ci şi leneşi şi dezbinaţi. Rezultatul? Deoarece aceştia nu ies la vot, iar cei care o fac îşi împart sufragiile între patru partide, românii sunt reprezentaţi în deliberativul local la doar un sfert din "capacitate", departe de potenţialul demografic de 40%.

Cum nu-şi pot impune un primar, tocmai pentru că sunt prea puţini, dar în Consiliu şi-ar putea trimite reprezentanţi pe măsura ponderii lor, ideea unei liste comune de candidaţi la posturile de consilieri e singura fezabilă. Ideea a fost lansată prima oară în 2000, de senatorul PSD Vasile Duţă, dar degeaba: nici atunci, nici în 2004 ori 2008 politicienii români nu şi-au depăşit orgoliile pentru a ajunge la candidaturi comune.

Modelul UDMR

06 Ioan Roman.jpgDeloc descurajat de trecutele eşecuri, ideea "frontului" românesc a fost resuscitată din nou, anul acesta, de deputatul PSD Ioan Roman (foto), ales în Colegiul Salonta. La începutul acestei luni, Roman a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care îi invită pe reprezentanţii tuturor formaţiunilor româneşti la consens, pe modelul UDMR, ca aceştia să convină atât asupra unui candidat unic la Primărie, cât şi a unei liste comune pentru Consiliul Local. "Ideea vine în sprijinul comunităţii româneşti, minoritare în Salonta, şi se vrea un pas spre o cât mai bună reprezentativitate", arăta Roman în scrisoare.

În opinia sa, dacă politicienii români ar accepta candidaţi comuni, în oraş s-ar putea organiza prealegeri la care să participe doar locuitorii români, pentru ca ei să stabilească ordinea pe lista unică.

"Patriotul"

Pe cât de generoasă e ideea unirii, pe tot atât de iluzorie se arată, însă, punerea ei în aplicare. BIHOREANUL a discutat cu şefii locali ai formaţiunilor româneşti, concluzia fiind că niciunul nu crede cu adevărat în ea şi toţi suspicionează că ceilalţi vor să-i "tragă clapa".

06 Gheorghe Baciu.jpg"Noi am vrea să ne unim, dar nu-i uşor", recunoaşte preşedintele PRM Salonta, Gheorghe Baciu (foto). Deşi reprezintă o formaţiune considerată extremistă, Baciu nu reproşează nimic personal primarului Torok Laszlo ori consilierilor UDMR. "La fiecare sărbătoare românească primarul îşi pune eşarfa tricoloră roş-galben-albastră şi stă alături de noi", zice Baciu. Totuşi, adaugă el, anul trecut românii au fost loviţi în orgoliu prin "ruperea" Liceului Aranyi Janos în două şcoli separate, una ungurească, iar cealaltă românească, cu numele neaoş Dacia, neaprobat însă de consilierii UDMR. "Ei fac ce vor, pentru că din 17 consilieri locali 13 sunt UDMR-işti şi numai 4 români. Doi de la PNL şi alţi doi de la PDL, dar voturile lor nu contează...", explică PRM-istul.

Baciu e încrezător că românii ar putea avea 7 consilieri cu o listă comună, pe care, după el, ar trebui să fie câte doi candidaţi ai partidelor mari - PNL, PDL şi PSD - plus unul de la PRM. Dar, cum practica "ne omoară", nu agreează oferta lui Roman cu prealegerile pentru stabilirea ordinii pe listă. "Aici PDL-iştii au firme, şi şi-ar trimite angajaţii să-i voteze pe ei la prealegeri, iar noi, ceilalţi, am fi la coada listei", zice Baciu.

"Pragmaticul"

06 Ioan Turcut.jpgSpre deosebire de PRM-ist, şeful PDL, Ioan Turcuţ (foto) se descrie drept un pragmatic. Aşa că, în ce-l priveşte, problema nu e disputa români-unguri la modul general, ci felul în care aleşii din Consiliu ignoră ori satisfac interesele fiecărui grup etnic. "Eu sunt consilier de 8 ani şi părerea mea e ascultată de colegii din UDMR, dar la vot decid ce vor ei", explică Turcuţ.

Altfel spus, ungurii sunt politicoşi, dar urmăresc doar interesele maghiarilor. PDL-istul dă exemplul şcolii din cartierul Gancso, construită în anii '60. "În loc să fie reabilitată, UDMR vrea să facă alături o clădire nouă pentru elevii maghiari, în timp ce românii rămân în cea veche, nereparată". Asemenea probleme ar putea fi rezolvate, spune Turcuţ, dacă românii ar candida în comun şi ar obţine 6 sau 7 consilieri. Nicio hotărâre importantă, care se ia cu voturile a două treimi din totalul consilierilor, nu le-ar mai putea ignora interesele!

Cuiul lui Pepelea este, şi pentru şeful PDL, ordinea pe lista comună, căci în joc sunt şi interesele de partid. "În 2008, noi am avut cele mai multe voturi, iar apoi PNL-ul. E adevărat, în ultimul timp a crescut şi PSD-ul. Dar, dacă PNL şi PSD nu se înţeleg între ele în USL, cum să ne înţelegem noi cu ele pentru a stabili ordinea pe listă?", zice Turcuţ.

"Minuţiosul"

Dacă PDL-iştii doar sugerează pe ocolite că unirea e lăudabilă, nu şi realizabilă, liberalii explică şi de ce. Pentru că, spune şeful PNL, Ioan Sala, n-ar fi corect ca politicienii români să culeagă voturi doar datorită naţionalităţii, în condiţiile în care unii, deşi aleşi în trecut, n-au mişcat un deget pentru alegători. "PD-iştii sunt la guvernare cu UDMR, dar n-au adus niciun leu în Salonta. Noi, din opoziţie, prin domnul Cornel Popa (n.r. - liderul PNL Bihor), am adus fonduri cu care am amenajat un complex muzeal românesc în cartierul Colonie, locuit de români. Deci nu putem fi egali", spune Sala.

În optica sa, singura posibilitate pentru lista comună ar fi ca politicienii români să accepte criterii clare de departajare, chiar dacă unii ar fi dezavantajaţi din start. Sala crede că există, în acest sens, trei variante. Prima ar fi ca toate formaţiunile să aibă câte un candidat, dar în acest fel PNL, PSD şi PDL ar fi dezavantajate comparativ cu PRM, PPDD şi PNG. Al doilea scenariu presupune ca partidele mici să nu pretindă nimic, tocmai pentru că nu au şanse reale, ci doar le-ar încurca pe cele mari. A treia variantă, în fine, ar fi concurenţa totală între toate partidele, care să fie punctate în funcţie de numărul de consilieri din prezent, de realizările acestora şi de sondaje. "Fiecare criteriu să fie punctat cinstit, lăutăreşte, şi în baza punctajelor obţinute de fiecare partid să se facă şi ordinea pe liste".

"Pacifistul"

06 Nicolae Boit.jpgCel mai împăciuitorist se arată liderul PSD Salonta, Nicolae Boiţ (foto), care zice că ar fi de acord cu oricare din condiţiile "concurenţei". Totuşi, crede că prealegerile după modelul UDMR sugerat de Roman ar fi soluţia cea mai eficientă. "Aşa am afla fiecare cum stăm. Chiar dacă PDL-iştii şi-ar trimite oamenii să-i pună pe ei în fruntea listei, asta e! În fond, şi la alegerile oficiale ar putea să facă acelaşi lucru", argumentează Boiţ.

Pesedistul spune că mai importantă decât ponderea fiecărui partid în viitorul Consiliu este apărarea pe termen lung a intereselor românilor din oraş, astfel încât, cu timpul, numărul şi influenţa acestora să crească. "UDMR s-a opus unor investiţii de teamă ca nu cumva în oraş să fie atrasă forţă de muncă din satele înconjurătoare, adică români care să "strice" echilibrul etnic. Trebuie să schimbăm această politică", spune Boiţ.

Altfel, cu fiecare ciclu electoral, politicienii români se vor bate pe voturile a tot mai puţini alegători şi, peste nu foarte mult timp, s-ar putea chiar să nu mai aibă pe ce să se certe...


FĂRĂ PDL!
Candidaţi comuni, doar USL

06 Ioan Mang.jpgDeşi ideea unei liste de candidaţi comuni în Salonta a fost lansată de colegul său, deputatul Ioan Roman, iar semnarea unui protocol pentru efectuarea unui sondaj care să stabilească ordinea pe listă a fiecărui partid a fost programată pe marţi, 26 martie, preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang (foto) afirmă că nu va aproba niciodată acest demers. "Nici nu mă gândesc să luăm pe lista noastră PDL-işti, tocmai acum, când sunt în declin!", motivează Mang pentru BIHOREANUL.

Potrivit şefului PSD, singura listă comună va fi în Salonta cea a USL, pe care vor concura doar liberali şi social-democraţi. "Vrem un candidat unic la Primărie şi candidaţi comuni la Consiliu. Partidul care va propune candidatul la Primărie va avea poziţiile 1, 4, 6 şi 8 pe lista la Consiliu, iar celălalt poziţiile 2, 3, 5 şi 7", explică Mang distribuirea locurilor considerate eligibile pentru români.

Liderul PSD Bihor spune că, dacă USL va câştiga la Salonta 7 consilieri, îşi va putea adjudeca şi postul de viceprimar, ocupantul acestuia urmând să fie negociat la constituirea Consiliului.