Au apărut primele informaţii oficiale în cazul cumplitului accident feroviar produs în urmă cu două săptămâni lângă Podul CFR din Ioşia, soldat cu moartea unei adolescente de doar 17 ani şi rănirea unui tânăr de 20 ani. 

Cazul a fost prezentat de BIHOREANUL, care a descoperit povestea emoţionantă a Alessiei, căzută victimă la o lună după moartea iubitului ei, şi a dezvăluit frământările celor care îi cunoşteau, ipotezele şi întrebările lansate în jurul evenimentelor. Articolul a stârnit un val de emoţii, dezbateri şi indignări, dar şi revolta familiei îndoliate, care respinge categoric orice altă variantă decât cea a unui accident nefericit, aducând în atenţie, pe bună dreptate, lipsa securizării zonei în care s-a produs tragedia şi unde oamenii circulă zilnic, expuşi pericolelor...

Surprinşi de tren

Tragedia s-a produs în seara zilei de miercuri, 25 noiembrie, lângă Podul CFR Ioşia, unde un grup de patru tineri, între care se afla şi Alessia, a fost surprins de un tren care circula pe relaţia Timişoara-Oradea. Doi dintre băieţi au reuşit să se ferească. Fata, însă, a fost lovită în plin, în timp ce un alt tânăr a scăpat doar cu leziuni uşoare. 

Băiatul rănit a fost transportat, în aceeaşi seară, la Spitalul Judeţean, pentru investigaţii medicale. "A fost investigat ecografic, tomografic. S-a constatat că are doar leziuni uşoare, traumatism cranian minor, escoriaţii, contuzii. Ca atare a fost lăsat acasă, nu a fost internat", a declarat BIHOREANULUI directorul medical, dr. Lucia Daina.

Din neatenţie

Vestea morţii Alessiei a fost devastatoare pentru familia îndurerată. Iar articolul publicat de BIHOREANUL despre cumplitul accident, despre drama tinerei care cu doar o lună mai devreme îşi pierduse iubitul, mort şi el în urma unui inexplicabil infarct miocardic la numai 18 ani, dar şi despre dilemele născute pe marginea subiectului, le-a amplificat supărarea.

Într-o postare pe Facebook, fratele Alessiei a ţinut să transmită că ceea ce s-a întâmplat "a fost doar un accident nenorocit", cauzat de "neatenţie", şi că acum "contextul în care s-a întâmplat este total irelevant". "Avea doar 17 ani şi, ca orice persoană aflată în mijlocul adolescenţei, încerca să găsească răspunsuri la multe întrebări care apar în această perioadă ciudată, dar frumoasă a vieţii. Sora mea era un copil introvertit, blând şi liniştit. Era extrem de inteligentă şi avea o interioritate sensibilă. De-a lungul vieţii sale scurte a avut ghinionul să treacă prin mai multe încercări grele din cauza cărora, într-adevăr, a devenit mai vulnerabilă, însă în acelaşi timp şi foarte puternică", a scris Alex.

El i-a acuzat pe ziarişti că profită "de emoţiile unor adolescenţi bulversaţi", în loc să se atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă zona: "S-au mai produs accidente acolo şi în trecut, fiind o zonă adesea folosită de pietoni ca scurtătură. Asta ar putea reprezenta, într-adevăr, un subiect de interes public, nicidecum suferinţa prin care trec acum două familii".

În anchetă

Cert este că în caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. "Se fac cercetări pentru a stabili cauzele şi circumstanţele în care s-a produs acel accident feroviar, inclusiv dacă mecanicul de locomotivă a avut vreo culpă", a declarat BIHOREANULUI procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean. 

Investigaţiile se fac tot de poliţiştii de la Transporturi Feroviare, iar până în prezent, potrivit surselor ziarului, dovezile strânse în caz conduc la concluzia unui accident feroviar cauzat de neatenţia tinerilor.
 
Interzis, degeaba 

Nefericita întâmplare ar trebui să îndemne, totuşi, la reflecţie şi la măsuri pentru ca astfel de tragedii să poată fi evitate. Asta pentru că, aşa cum a constatat BIHOREANUL, în faţa Podului CFR Ioşia, o simplă pancartă din metal veche şi ruginită cu scris aproape indescifrabil (foto) este singurul indicator care atrage atenţia: "accesul interzis persoanelor neautorizate", transmiţându-le aventurierilor că nu le e permisă şederea.

Podul nu a fost conceput astfel încât să deservească pietoni ori să le ofere siguranţă, iar în timpul nopţii este cu atât mai periculos cu cât există surse puţine de lumină. Se ştie că grupul de prieteni al adolescentei frecventa acel loc, mărturie fiind chiar fotografiile pe care aceştia le-au publicat pe reţelele de socializare. Şi iată cum o ieşire nocturnă riscantă, într-un loc interzis, a spulberat încă o viaţă nevinovată...