Cei cinci bihoreni arestaţi lunea trecută în dosarul "mafiei gunoaielor" sunt liberi. Curtea de Apel Timişoara a decis să-i plaseze pe toţi sub control judiciar, stabilindu-le o serie de interdicţii, între care şi pe cea de a profesa în domeniul în care au comis fapta. Decizia instanţei este definitivă.

Așa cum BIHOREANUL a relatat, alături de un arădean (Daniel Nicolae) şi un bărbat din Sibiu (Vasile Moise), ambii patroni de firme de transporturi, cei cinci bihoreni au fost reţinuţi duminică, 1 octombrie, într-o anchetă a procurorilor DIICOT Timişoara, vizând importurile ilegale de gunoaie din străinătate în România. Este vorba despre Ioan Adrian Morar, Adriana Octavia Morar, Antoniu Florin Guiaş şi Ionatan Turcuş - reprezentanţii unor firme de transporturi -, respectiv Bogdan Macra, responsabilul de mediu al unei firme de colectare a deşeurilor.

Gunoierii Europei

Cu toţii sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu deşeuri. Gunoaiele erau preluate din ţări din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, erau aduse în țară sub pretextul valorificării și ajungeau la o firmă din Hunedoara, respectiv la una din localitatea bihoreană Urvind. 

Grupul, spun anchetatorii, era organizat pe paliere: primul era format din intermediarii sau brokerii de deșeuri, adică cei care se ocupă de valorificarea deșeurilor în numele altor persoane, chiar dacă nu intră fizic în posesia lor. Ei au asigurat disimularea deșeurilor, falsificând acte în așa fel încât gunoaiele să pară resturi care pot fi reciclate sau valorificate.

Cel de-al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, iar pe cel de-al treilea palier s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea / reciclarea deșeurilor. Conform legilor europene, însă, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri din aceeași țară, nu și de peste granițe.

Reţinuţi

În ziua de 1 octombrie 2023, procurorii DIICOT Timişoara, cei care au pornit o anchetă în caz, au decis să intervină. Anchetatorii au desfăşurat în total 44 de percheziţii în vestul ţării, dintre care 30 în Bihor, în finalul cărora anchetatorii au ridicat 73.000 euro, 66.000 lei și 600 franci.

De asemenea, 40 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri, dintre care șapte persone, inclusiv cele 5 din Bihor, au fost reținute pentru 24 de ore.

O zi mai târziu, după dezbateri întinse până noaptea, cu toţii au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile. Soluţia nu era, însă, definitivă, iar apărătorii inculpaţilor au şi contestat-o, procesul fiind reluat, marţi, 10 octombrie, la Curtea de Apel Timişoara, care a fost de altă părere.

Completul de judecată a dispus ca toţi cei şapte inculpaţi să fie plasaţi sub control judiciar pe o durată de 60 zile, cu o serie de interdicţii. Astfel, acestora le este interzis să părăsească ţara, să exercite profesia, meseria sau să desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele, să deţină, să folosească şi să poarte arme. 

Cele şapte persoane au, de asemenea, interdicţie să discute între ele, dar și cu ceilalţi inculpaţi şi suspecţi.

Potrivit portalului instanţei, numărul celor cercetaţi în caz este mult mai mare, fiind nominalizaţi în total 24 de inculpaţi şi 7 suspecţi, deci 31 de persoane, a căror implicare procurorii DIICOT nu a lămurit-o până în prezent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!