Cei cinci poliţişti salontani reţinuţi luni pentru şpagă îi vânau pe şoferii străini care tranzitau municipiul de la care încasau sume între 100 lei şi 300 euro, iar pentru dovedirea lor au fost efectuate percheziţii atât la domiciliile lor, cât şi la sediul Poliţiei Salonta, a informat, marţi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş.

Din cercetările efectuate în acest dosar de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, a reieşit faptul că, în perioada 2012 - martie 2015, agenţii principali Dorel Crăciun, Kovacs Cristian Szilard, Milan Valentin Isai, Marian Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus au pretins şi primit diferite sume de bani şoferii ce tranzitau municipiul Salonta, în special de la cetăţeni străini, pe care îi opreau sub pretextul unor contravenţii de la normele rutiere: depăşirea vitezei legale, neoprirea la trecerea la nivel de cale ferată etc.

„A rezultat existenţa unei practici a inculpaţilor, în sensul pretinderii şi primirii de bani. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 lei - 300 euro”, a explicat procurorul general.

Sesizări din toate părţile

Potrivit unui comunicat al DGA, cauza a fost înregistrată inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ca urmare a unor sesizări a DGA Bihor. Ofiţerii anticorupţie au primit mai multe informări legate de obiceiul unor agenţi de poliţie salontani care opreau şoferi în trafic şi le pretindeau bani sub pretextul comiterii unor contravenţii rutiere ale căror constatări nici măcar nu le intrau în atribuţiile de serviciu.

"În cursul anului 2014 dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procedându-se la conexarea mai multor sesizări, plângeri, petiții transmise în vederea efectuării de cercetări inclusiv de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, care a acordat sprijin pentru documentare", se precizează în comunicatul DGA. 

În total, în timpul investigaţiilor, anchetatorii au reuşit să dovedească 16 şpăgi încasate de cei 5 agenţi.

Percheziţii la Poliţie

Luni, procurorii au demarat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor pentru luare de mită. În aceeaşi zi, în baza mandatului emis de judecător, ofiţeri DGA din Bihor şi Arad au efectuat percheziţii domiciliare la sediul Poliţiei Salonta şi la domiciliile celor 5 inculpaţi, cu sprijinul jandarmilor bihoreni şi sub coordonarea procurorului.

Ancheta în caz s-a desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor DGA din Bacău, Cluj, Harghita, Sibiu şi Suceava. De asemenea, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii şi al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor.

Luni seară, patru dintre cei cinci poliţişti reţinuţi - Dorel Crăciun, Kovacs Cristian Szilard, Milan Isai şi Nicolae Rus - au fost arestaţi de Tribunal pentru 30 de zile. În cazul lui Marian Pojega, judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins propunerea şi a dispus să fie cercetat sub control judiciar.