Chestorul Liviu Popa (foto), comisarul şef Remus Indrei, comisarul şef Dorin Vesa, subofiţerii Gheorghe Bat şi Raul Rotar, dar şi funcţionarul APM Bihor Minodora Pătroc, cu toţii inculpaţi într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA Oradea, rămân sub control judiciar și cu interdicția de a profesa până pe 23 ianuarie 2017.

Curtea de Apel Oradea a judecat, miercuri, plângerile formulate de aceştia împotriva ordonanţei procurorilor dată pe 17 noiembrie, prin care anchetatorii au dispus prelungirea măsurii preventive dispuse în luna septembrie cu alte 60 de zile, începând din 25 noiembrie și până pe 23 ianuarie 2017.

În urma dezbaterilor, instanța a respins toate cele 6 plângeri împotriva măsurii, ca neîntemeiate, decizia instanței fiind definitivă.

"Nu consider că se justifică interdicția de a profesa deoarece ei sunt puși la dispoziție automat ce devin inculpați. Legea spune clar că polițiștii puși la dispoziție execută doar sarcini de serviciu care nu pot afecta bunul mers al dosarului penal. În alte cazuri similare nu s-a dispus o astfel de interdicție în cadrul controlului judiciar", a explicat BIHOREANULUI avocatul Răzvan Doseanu, apărător unul dintre apărătorii lui Indrei, Vesa şi Pătroc.

Cei cinci polițiști și funcţionarul APM Bihor au fost puși sub control judiciar pe 26 septembrie. Tot de atunci, ei au interdicţia de a-şi practica profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta și trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. 

În ancheta procurorilor DNA, chestorul Liviu Popa, șeful Poliției Bihor, e acuzat de 2 infracţiuni de luare de mită, iar Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş, a fost inculpat pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată).

Dorin Vesa, şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, e suspectat de 3 fapte de luare de mită şi instigare la luare de mită în formă continuată, în vreme ce Gheorghe Bat, la data comiterii faptelor şef al Posturilor Cărpinet şi Pietroasa, este inculpat pentru 4 fapte de luare de mită, din care una în formă continuată, 2 fapte de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, dare de mită în formă continuată.

Pentru Raul Rotar, şef al Postului Cărpinet, s-au reţinut 2 fapte de complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată, iar în cazul Minodorei Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În același dosar, procurorii DNA îi cercetează în stare de libertate pe Nicolae Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, inculpat pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, şi pe Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, inculpat tot pentru afaceri incompatibile cu funcţia deţinută, dar şi pentru dare de mită.

Citiți detaliile acestui caz în articolul: Scoşi pe tuşă: DNA arată de ce a dat interdicţie chestorului Liviu Popa şi celorlalţi poliţişti să mai profeseze