Tribunalul Mureş s-a pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, în dosarul a doi agenţi ai Poliţiei Rutiere Bihor, Ciprian Câmpan şi Flaviu Secan, trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor după ce au pretins 1.000 de euro unui şofer pentru a falsifica un proces verbal de tamponare, a declarat, luni, pentru BIHOREANUL prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

"Instanţa l-a condamnat pe Flaviu Secan, acuzat de luare de mită, la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de încercare de 4 ani. La rândul lui, Ciprian Câmpan, acuzat de luare de mită şi fals intelectual, a primit aceeaşi pedeapsă", a declarat prim-procurorul Viorel Gavra.

Cei doi subofiţeri au fost trimişi în judecată în iunie 2009, Flaviu Secan pentru luare de mită iar Ciprian Câmpan pentru fals intelectual şi luare de mită, ambii în stare de arest preventiv.

Poliţiştii au fost reţinuţi pe 12 mai 2009, în urma unei acţiuni de surprindere în flagrant organizată de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce au pretins 1.000 de euro unui şofer pentru a falsifica un proces verbal de tamponare.

Denunţătorul faptei a fost cumnatul şoferului, un om de afaceri din Oradea, Decebal Hanaş, fost candidat la postul de primar al municipiului Oradea la alegerile de anul trecut, din partea PNŢCD, de la care acesta a solicitat împrumut banii pretinşi de poliţişti.

Operaţiunea de surprindere în flagrant s-a realizat chiar în sediul Serviciului Poliţiei Rutiere. După descinderea ofiţerilor anticorupţie, agentul Flaviu Secan a aruncat banii primiţi pe fereastra toaletei, ei fiind găsiţi în scurt timp lângă sediul instituţiei.

În prima fază, procurorii au solicitat arestarea doar pentru Secan. Pe 13 mai, Tribunalul Bihor a şi emis, pe numele lui, mandat de arestare pe 29 de zile pentru luare de mită. O săptămână mai târziu a fost arestat şi colegul său, Ciprian Câmpan, fiul unui fost ofiţer al Serviciului Rutier, Florian Câmpan, şi nepot al fostului şef al Poliţiei bihorene, Ioan Câmpan.

Pe 11 iunie 2009, data la care dosarul celor doi poliţişti a fost înaintat instanţei de judecată, aceştia au fost puşi în libertate. Pe 10 mai 2010, la solicitarea inculpaţilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus strămutarea dosarului la Tribunalul Mureş.

"Soluţia nu este definitivă. Ea a fost atacată deja, prin recurs, la Curtea de Apel", a mai spus şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.