În prezenţa secretarului de stat responsabil al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a foştilor miniştri orădeni ai Sănătăţii Cseke Attila şi Ritli Ladislau, a numeroşi directori de spitale, medici şi asistenţi medicali, dar şi a fiului dr. Mozes Carol, autorul "Bibliei" asistenţilor medicali - volumului "Tehnica îngrijirii bolnavului", tipărit prima oară acum mai bine de cinci decenii, dar după care continuă să se pregătească viitorii profesionişti - sâmbătă dimineaţă a avut loc la Primăria Oradea ceremonia de decernare a Premiilor Dr. Carol Mozes, ajunsă la a şasea ediţie.

Oficialii prezenţi şi reprezentanţii sistemului medical local au evidenţiat importanţa profesiei de asistent medical şi au mărturisit că, date fiind recentele evenimente care au pus în atenţia opiniei publice eficienţa sistemului de intervenţie medicală de urgenţă, au decis ca toţi premianţii să provină din această disciplină medicală.

"Fără a nega problemele din sistem, este important de a arăta şi cealaltă faţă a lui, de a arăta că există o faţă umană, o faţă pozitivă, că există oameni care lucrează în fiecare zi pentru ca pacienţii să se simtă bine îngrijiţi", a motivat opţiunea deputatul Cseke.

Declarându-se onorat că se află din nou la Oradea, dr. Arafat a profitat de prilej pentru a prezenta un film de aproximativ 20 de minute ce surprinde evoluţia sistemului medical de urgenţă din 1990 până în prezent, subliniind saltul spectaculos până la recunoaşterea valorii sale între cele mai performante din Europa.

"Asta e normalitatea: să recunoaştem şi să le spunem mulţumesc tuturor celor care fac treabă", a conchis Arafat la finalul prezentării, din care a reieşit contrastul puternic între nimicul începuturilor mşi opoziţia la nou din anii ’90 până la profesionalizarea de acum.

În finalul întâlnirii, care a durat trei ore - fiind presărată şi cu recitaluri de muzică susţinute de Adriana şi Georgiana Micescu, de la Filarmonica orădeană - premiile Dr. Carol Mozes au fost decernate Alinei Meda Cornea şi Alexandrinei Rodica Vigdorovits, ambele de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea, precum şi lui Molnar Oskar, de la Serviciul de Ambulanţă Bihor, şi lui Jakab Csilla Melinda, de la Serviciul de Ambulanţă Satu Mare.