Cei trei fraţi cu vârste de 11, 9 şi 7 ani dispăruţi luni din satul Sântandrei, judeţul Hunedoara, în timp ce erau sub supravegherea unei bone, sunt alături de tatăl lor, Adrian Marţian, care a şi anunţat dispariţia lor, conform Digi24. Informaţia a fost confirmată de poliţişti în urma unei discuţii telefonice avute cu tatăl în noaptea de miercuri spre joi, dar nu este clar încă dacă minorii se mai află în România sau au fost scoşi din ţară, însă presa naţională notează că milionarul i-ar fi dus în Serbia, de unde încearcă să ajungă în Rusia.

"Poliţiştii au reintrat în contact cu tatăl copiilor şi au obţinut informaţii conform cărora cei trei fraţi se află împreună cu el. În acest moment, poliţiştii desfăşoară cercetări pentru a stabili locaţia exactă în care aceştia se află şi pentru a lua măsurile legale care se impun", a transmis joi dimineaţă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara.

Deşi s-a confirmat că cei trei copii sunt cu tatăl lor, nu se ştie dacă aceştia au părăsit România. Poliţia nu exclude niciuna dintre ipoteze şi tratează cazul cu maximă prioritate. Potrivit surselor, bărbatul nu a dezvăluit locul exact în care se află. "Continuăm cercetările pentru a stabili cu exactitate unde se află cei trei copii şi tatăl lor. IPJ Hunedoara tratează acest caz cu maximă urgenţă şi nu exclude nicio posibilitate", au precizat reprezentanţii IPJ Hunedoara.

Cu toate acestea, conform Antena 3, care citeză surse judiciare, controversatul om de afaceri Adrian Marţian s-ar afla acum împreună cu cei trei în Serbia, cu intenţia de a-i duce în Rusia.

Această ipoteză este susţinută de un videoclip trimis de bărbat joi anchetatorilor, în care apare alături de cei trei copii. În imagini, fata cea mare declară că s-au aflat alături de oameni care vorbeau o limbă străină şi că au văzut marea, sugerând că se află în afara ţării.

De asemenea, surse apropiate anchetei au dezvăluit că cei trei fraţi ar fi fost trecuţi ilegal graniţa cu Serbia de persoane din anturajul tatălui. 

Cei trei copii ar fi fost văzuţi ultima dată duminică într-o benzinărie din zona Porţile de Fier, lângă graniţa cu Serbia, într-un autoturism care ar aparţine lui Adrian Marţian.

Cum s-a petrecut totul

Luni, 14 octombrie, la numărul de urgenţă 112 a fost raportată dispariţia celor trei fraţi din Simeria, judeţul Hunedoara. În momentul dispariţiei, copiii se aflau în grija unei bone, iar când aceasta nu i-a mai găsit acasă, a anunţat tatăl care a alertat autorităţile. Poliţia s-a mobilizat imediat pentru a-i găsi.

Marţi, în spaţiul public a apărut o filmare în care cei trei fraţi îşi exprimau dorinţa de a fi cu tatăl lor, Adrian Marţian, afirmând că nu vor să meargă la mama lor, spunând că aceasta a pus la cale răpirea.

În urma acestor noi elemente, poliţia a deschis un dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar copiii au fost daţi în consemn la frontieră, existând suspiciuni că ar fi putut fi scoşi din ţară.

"S-a enervat"

În luna august 2024, Tribunalul Hunedoara a decis, printr-o sentinţă judecătorească, că cei trei copii trebuie să fie încredinţaţi mamei lor, Roxana Marţian. Tot atunci, împotriva tatălui a fost emis un ordin de protecţie, care îi interzicea să se apropie de copii la o distanţă mai mică de 100 de metri şi să ia legătura cu aceştia, nici măcar telefonic. În ciuda acestor măsuri, tatăl a continuat să locuiască în proximitatea copiilor, într-o rulotă amplasată lângă locuinţa unde aceştia stăteau împreună cu bona.

DGASPC Hunedoara a monitorizat situaţia copiilor, iar ultima vizită oficială a reprezentanţilor instituţiei a avut loc cu trei zile înainte de dispariţia lor. În această perioadă, copiii au refuzat să fie mutaţi într-un centru din Deva, conform deciziei instanţei.

Ministra Familiei, Natalia Intotero, a precizat la Digi24 că, în luna august, a discutat cu Adrian Marţian, tatăl copiilor, care i-a cerut sprijinul în legătură cu decizia instanţei. "Mi-a spus că copiii nu vor să stea cu mama şi că statul român ar trebui să-l ajute. I-am explicat că deciziile instanţei trebuie respectate şi că nu putem interveni. După această discuţie, s-a enervat şi a spus că statul nu face nimic pentru a sprijini părinţii", a declarat Intotero.

Ministra a adăugat că, odată ce copiii vor fi găsiţi, aceştia vor fi plasaţi cel mai probabil în grija statului, fie într-un centru de îngrijire, fie la asistenţi maternali, până când situaţia lor legală va fi clarificată. "Este necesar ca mama să primească sprijinul specialiştilor pentru a putea convinge copiii să accepte decizia judecătorească", a mai spus Intotero.

Ancheta pentru găsirea celor trei fraţi a fost extinsă la nivel internaţional. Autorităţile române colaborează cu instituţii din alte state pentru a localiza copiii, având în vedere posibilitatea ca aceştia să fi fost scoşi din ţară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!