Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor s-a pronunţat, duminică, cu privire la propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii militari pe numele celor trei tineri din Bihor - Cătălin Butuc şi fraţii Andrada şi Florin Costa - acuzaţi că, vineri, au sechestrat şi umilit la o manieră extremă o femeie din Oradea.

În urma dezbaterilor, instanţa a decis să admită propunerea procurorilor, dispunând arestarea celor trei pentru o perioadă de 30 de zile

Măsura nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea. 

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, pompierul militar Cătălin Butuc, 31 de ani, fiul unei poliţiste şi al fostului şef al Serviciului Paşapoarte Bihor, Florian Butuc, a fost reţinut, sâmbătă, alături de alţi doi tineri, fraţii Andrada şi Florin Costa, după ce, cu o zi mai devreme, au sechestrat şi umilit la o manieră extremă o femeie din Oradea, despre care cei doi fraţi bănuiau că ar fi avut o relaţie cu tatăl lor.

Totul s-a întâmplat în satul bihorean Ortiteag din comuna Măgeşti, într-un birou al unei firme de construcţii patronată de Gavril Costa, victima fiind chiar contabila acesteia, mamă a doi copii.

Și bătăuși, și hoți

Printr-un comunicat transmis presei duminică seară, Parchetul Militar descrie întreaga scenă:

"Din relatările persoanei vătămate s-a reținut că în cursul după amiezii din ziua respectivă, a fost solicitată să se prezinte la sediul societății comerciale din localitatea Ortiteag, jud. Bihor, la care este angajată în calitate de contabil, de către cei doi fii ai administratorului societății, numitul C.F. de 29 de ani și numita C.A. de 27 de ani, sub pretextul discutării unor probleme de serviciu. Ajunsă la sediu, cei doi, cărora li s-a alăturat și subofițerul B.C.F., de 31 de ani, logodnicul numitei C.A., au sechestrat-o în sediul societății pe durata mai multor ore, au legat-o de mâini și picioare, au exercitat multiple acte de agresiune fizică asupra sa, au umilit-o, i-au tuns porțiuni din părul de pe cap, au dezbrăcat-o iar apoi, au transportat-o cu un autoturism și au aruncat-o în curtea locuinței mamei sale din localitatea Măgești", se explică în comunicatul semnat de colonel magistrat Liviu-Alexandru Lascu, prim-procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Cluj.

Pe lângă faptul că au torturat-o, cei trei tineri i-au furat din geantă mai multe bunuri personale: bani, un telefon mobil și un card bancar.

"Din relatările ei rezultă că cei trei agresori i-ar fi reproșat faptul că are o relație amoroasă cu administratorul societății, C.G., tatăl celor doi frați mai sus amintiți", mai arată informarea.

Percheziții la răpitori

Conform sursei citate, cea care a sunat la Poliție să sesizeze fapta este chiar victima, o femeie în vârstă de 40 de ani, căsătorită, mamă a doi copii. 

Pentru a strânge probe în acest caz, anchetatorii au făcut inclusiv percheziții domiciliare și în mașina cu care a fost transportată victima la locuința mamei sale. 

"Întrucât din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabilă că au săvârșit infracțiunile de lipsire de libertate, în mod nelegal și tâlhărie, față de persoana vătămată, în după amiaza zilei de 09.10.2021, cele trei persoane au fost audiate de procurorul militar în calitatea de suspecți și reținute pentru 24 de ore. Subsecvent, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de acestea și au fost prezentate la judecătorul de drepturi și libertăți, cu propunerea de arestare preventivă. Solicitarea procurorului militar a fost admisă și au fost emise mandate de arestare pe 30 de zile pe numele lor. În cauză, se efectuează, în continuare, actele de urmărire penală necesare pentru stabilirea cu exactitate a faptelor și a vinovăției persoanelor care le-au comis, urmând a se dispune măsurile legale care se impun", încheie comunicatul Parchetului Militar.

Și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a reacţionat, sâmbătă seară, în cazul pompierului, arătând că se delimitează "de comportamente incompatibile cu statutul de militar".