Tăcerea e de aur, dacă nu cumva te afli în cea mai liniștită încăpere din lume.

O cameră construită în 2015 de Microsoft a intrat oficial în Cartea Recordul drept „cel mai liniștit loc de pe planetă”. Potrivit unui articol publicat de New York Post, încăperea respectivă este cunoscută drept „camera anecoidă” și se află la sediul companiei din Redmond, Washington.

Teste ultra-sensibile făcute au scos la iveală că aici există un sunet de fundal de -20,35 dBA (decibeli A, o formă de măsurare a presiunii acustice).

Foarte puțini au reușit să reziste în interior o perioadă mai mare de timp și majoritatea au stat cel mult o oră. După doar câteva minute, în această încăpere îți auzi bătăile inimii. Minute mai târziu, îți auzi oasele cum se tocesc și circulația sanguină.

Scopul camerei anecoide nu este să nu auzi nimic, ci să înlăture orice alt zgomot, ca să îți dea ocazia să îți asculți corpul. Doar un organism mort este silențios în totalitate.

Fără niciun sunet din lumea exterioară, liniștea totală va deveni un zgomot insuportabil pentru urechi. În această încăpere, persoanele își pot pierde și echilibrul, din cauza lipsei de reverberație din cameră, ceea ce afectează conștientizarea spațială.

„Când întorci capul, poți chiar auzi acea mișcare. Te poți auzi respirând și sună oarecum tare”, a spus, pentru New York Post, Hundraj Gopal, proiectantul camerei Microsoft.

Camera este compusă din șase straturi de beton și oțel și este deconectată de clădirea din jur. Are și o serie de arcuri de amortizare a vibrațiilor, iar în interior, pene din fibră de sticlă sunt montate pe podea, tavan și pereți pentru a sparge undele sonore înainte ca acestea să aibă șansa de a reveni în cameră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!