Ordinul călugăresc catolic Premonstratens este cel mai mare datornic la bugetul local al Oradiei, Primăria punând sechestru pe bunurile ONG-ului după ce reprezentanţii acestuia nu au achitat în conturile municipalităţii suma de 4,5 milioane de euro. 

Sentinţă executorie

Anunţul privind suma colosală de 22,5 milioane de lei care figurează ca "restanţă" în bugetul pe 2021 al Oradiei a fost făcut, vineri, de directorul economic Eduard Florea, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul privind venituri, cheltuieli, investiţii şi situaţia fiscală aferent anului trecut. 

Această sumă echivalentă a peste 4,5 milioane de euro ar fi trebuit "vărsată", conform unei sentinţe executorii a Tribunalului Bihor, de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, un ONG cunoscut publicului fiindcă de-a lungul anilor a intentat numeroase procese în care a revendicat clădiri şi terenuri din Oradea şi din Băile Felix, cum BIHOREANUL a mai relatat. 

Unul dintre cele mai mari procese, pierdut definitiv în anul 2014 de călugării catolici Premonstratens, a fost cel în care au revendicat de la Primăria Oradea clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu. 

Taxă de timbru... 22 de milioane

Totuşi, suma imensă pe care Ordinul Premonstratens trebuia să o plătească Oradiei nu are legătură cu acel litigiu şi nici cu vreun altul în care Primăria Oradea să fie parte în proces. 

Restanța reprezintă o taxă de timbru, stabilită prin sentinţă executorie de Tribunalul Bihor, într-un proces pe care Ordinul Premonstratens l-a deschis în urmă cu câţiva ani împotriva statului român, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care aparţin cultelor religioase din România, prin Guvern şi prin Ministerul Finanţelor. 

"Ca să fie clar, noi nu am fost parte în proces, nu am cerut noi suma. Suntem doar bugetul care ar fi trebuit să încaseze taxa de timbru aferentă acţiunii lor în instanţă (n.r. – această taxă se plăteşte, în unele procese, către bugetul local al unității administrativ teritoriale, la fel cum se întâmplă, spre exemplu, și în cazul unor amenzi). Probabil, acţiunea a vizat imobile de valoare foarte mare, aşa că a existat şi o taxă pe măsură", a explicat directorul economic al Primăriei Oradea. 

Sechestru pe bunuri 

Eduard Florea a mai spus că, potrivit legii, Primăria Oradea trebuie să pună în practică o sentinţă executorie, aşadar, după ce reprezentanţii Ordinului călugăresc au refuzat să facă plata, municipalitatea a "pus sechestru asupra tuturor bunurilor pe care le-am identificat, căci suma este colosală". 

Toată procedura este, însă, blocată. Reprezentanţii ordinului călugăresc au contestat în instanţă sechestrul în sine. "Sechestrul este instituit, dar ca să se poată trece la faza valorificării trebuie din nou să se pronunţe instanţa", a spus Eduard Florea. 

Taxa rămâne. Deocamdată

Prezenţi la conferinţa de presă, viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoş, şi Sorin Iacob, director adjunct al Direcţiei Economice, au subliniat că instanţa a înştiinţat în 2021 Primăria că trebuie să obţină suma de 22,5 milioane de lei de la Premonstratens.

"Instanţa a dispus acea plată a taxei de timbru. Ea nefiind achitată, cade în sarcina noastră să recuperăm acea sumă. Nu putem să trecem peste acea sentinţă", a spus Iacob. 

În vara anului 2021, ordinul călugăresc a renunţat la proces, însă Tribunalul Bihor a refuzat să pronunţe ca "inadmisibilă" sentinţa de impunere a taxei de timbru de 22,5 milioane lei, conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor. 

Reprezentanţii municipalităţii spun că Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens a atacat în instanţă, printr-o acţiune separată, şi decizia în sine de impunere a unei taxe de timbru atât de mari, nu doar sechestul pus de Primărie. Astfel, situaţia rămâne "îngheţată" până când vor apărea verdictele. 

Cei 22,5 milioane de lei reprezintă cea mai mare porţiune din capitolul restanţelor către Primăria Oradea, la finele anului 2021. Suma totală pe care o datorează persoanele fizice şi persoanele juridice este de 26,6 milioane de lei.