Cel mai nou club de fotbal din judeţul Bihor, ACS Crişana Oradea, încearcă să dea o mână de ajutor şi copiilor pasionaţi de sprotul-rege din mediul rural, care, de regulă, au şanse mici de a ajunge de activa într-un cadru organizat, la echipe afiliate forurilor fotbalistice din ţară sau judeţ. Astfel, sub conducerea lui Szilveszter Denes, care este şi preşedinte, dar şi antrenor, clubul Crişana Oradea îşi desfăşoară activitatea în municipiul Oradea, dar şi în alte patru localităţi rurale din Bihor, la Tinca, Cefa, Ceica şi Dobreşti.

"Ştim că pentru copii de la ţară este mai greu să facă parte dintr-un club sportiv, dar mai ştim că la ţară se nasc mute talente, bucuria copiilor de a juca fotbal se vede clar în ochii lor. De aceea, noi am decis să facem un pas către ei. Ne-am orientat unde am putea să mergem să ne dezvoltăm proiectul şi în mediul rural, am luat legătura şi cu autorităţile de acolo şi iată că avem deja patru localităţi, în afară de Oradea, unde activăm", a declarat Szilveszter Denes (foto stanga), în cadrul unei conferinţe de presă, în care şi-a prezentat clubul şi proiectele, la care a mai participat şi Radu Bitea (foto dreapta), preşedintele AJF Bihor.

De altfel, şeful forului fotbalistic bihorean a avut numai cuvinte de laudă la adresa noului club, care a avut cele mai mare număr de vouchere adjudecate prin Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, în cadrul programului care vine să sprijine copii nou legitimaţi. 77 de copii de la ACS Crişana au obţinut tichetele prin care clubul le-a achiziţionat diferite materiale sportive.

Baza centrală va fi la Inand

Noul club bihorean are aproximativ 130 de copii care participă la antrenamente, din care 83 sunt legitimaţi. Aceştia sunt înscrişi la diferite categorii, de la 4 ani până la 14 ani, deocamdată. Între aceştia se regăsesc şi 14 fete, luru apreciat de preşedintele AJF, dat fiind faptul că Federaţia Română de Fotbal are în program dezvoltarea fotbalului feminin.

Pe lângă terenurile de antrenament unde îşi desfăşoară activitatea de pregătire cu copiii, în cele cinci localităţi, ACS Crişana va avea şi o bază sportivă centrală, care va fi omologată de AJF, unde îşi va desfăşura meciurile din campionate. Este vorba despre baza sportivă de la Inand, pentru care are acordul de folosinţă de la Primăria Cefa.

În prezent, clubul are două echipe înscrise în competiţiile oficiale, cele de la juniorii E şi D, dar acestea nu au putut susţine încă niciun joc oficial, din cauza pandemiei, ştiindu-se faptul că din luna martie 2020 toate întrecerile de juniori au fost anulate.

Reabilitarea culorilor roş-albastre

Denes a spus că obiectivele proiectului la care lucrează deocamdată împreună cu ceilalţi patru membrii din staff-ul său, au fost de a reînfiinţa clubul Crişana Oradea (club care a activat în perioada 1929-1947) şi de a reabilita culorile roş-albastre. Celelalte obiective se referă la dezvoltarea fotbalului în zona rurală, autosusţinerea clubului şi susţinerea unei echipe de seniori în ligile superioare, cu jucători din judeţ, care să reprezinte Bihorul

Din staff-ul celor de la ACS Crişana, mai fac parte antrenorii Ionel Danciar, Adrian Danciar şi Emil Popa, dar şi Marius Szabo, în calitate de consultant manager.

Proiectul celui mai nou club de fotbal din judeţ este susţinut de autorităţile locale din comunele bihorene unde clubul îşi desfăşoară activitatea, dar şi de anumiţi sponsori.

Pentru ca toţi miucții să aibă acces la fotbal, conducerea ACS Crişana nu a condiţionat copiii de la ţară de plata anumitor taxe pentru a participa la antrenamente. De altfel, preşedintele Szilveszter Denes, care se ocupă şi de scrierea proiectelor europene, se bazează şi pe alte surse de venit, în acest fel fiind menţionată adjudecarea unei finanţări nerambursabile în valoare de 10.000 lei, de pe urma proiectului "Dezvoltarea fotbalului în zona rurală".

Proiectul ACS Crişana, care se doreşte a deveni o veritabilă academie de fotbal în judeţ, poate fi văzut şi pe site-ul oficial al clubului Crisanaoradea.ro.