Administratoarea blocului cu 14 etaje din Valencia care a ars ca o torță și unde cel puțin 9 oameni au murit, iar alți 14 sunt încă dați dispăruți, este o româncă, Adriana Banu, care locuia chiar într-unul dintre apartamentele făcute scrum.

Femeia a mărturisit jurnaliștilor că focul s-a răspândit foarte repede, iar imaginile pe care le-a văzut au fost apocaliptice. În momentul izbucnirii flăcărilor, era la birou, într-o clădire vecină, dar soacra și fiica ei de 9 ani erau acasă, iar portarul clădirii a sunat-o să o anunțe că în bloc este un incendiu, iar pompierii au fost deja anunțați.

„În momentul ăla am început să primim mesaje de la prieteni care stau în clădirile de lângă și au văzut că focul era din ce în ce mai intens. Atunci am sunat acasă și soacra mea a zis: «Bine, da, iese niște fum...». Au rămas în casă, și ea, și Isabela. Apoi noi am ieșit de la birou, că e foarte aproape de clădire și când am ne-am apropiat și am văzut că era deja foarte extins aparte. Bătea foarte tare vântul și asta a făcut rău. Chiar în momentul ăla soțul meu a sunat acasă și a zis: «Ieșiți acum, cât mai puteți»”, a spus românca, pentru stirileprotv.ro.

Soacra și fiica ei au ieșit printre ultimele persoane din clădire, alături de portarul care a mers din ușă în ușă, ca să anunțe oamenii că trebuie să se evacueze.

„Au fost ultimele care au ieșit, cu portarul și cu alți vecini. Într-o oră a ars tot. S-au speriat, adevărul că e foarte impactant ceea ce s-a întâmplat. E cel mai rău film de groază, nu-ți poți imagina ce poți vedea... Și apoi au fost vecini pe care au putut să-i salveze și alții care au rămas acolo. E ruină totală! N-a rămas niciun apartament, nimic”, a declarat Adriana Banu.

Cauza incendiului, neclară

Blocul cu 14 etaje și 138 de apartamente făceau parte dintr-un complex rezidențial construit de o firmă catalană care, între timp, a intrat în faliment. Incendiul a izbucnit într-un apartament de la etajul 5 și din motive încă neelucidate s-a propagat cu viteză spre celelalte etaje.

Înconjurați de flăcări, mulți oameni au fost nevoiți să sară din balcoane pe saltelele gonflabile amplasate de pompieri. Totodată, mai mulți salvatori au fost răniți, în timp ce încercau să stingă focul.

Românca care administrează imobilul spune că firma de arhitecți care a proiectat clădirea nu le-a pus niciodată la dispoziție planurile ei. Adriana Banu a precizat că fațada blocului nu este din poliuretan, cum s-a speculat inițial, ci dintr-un material numit „alucobond”, un compozit de aluminiu apreciat pentru raportul atractiv greutate/volum. Aceste panouri se fixează pe cadrul de aluminiu și sunt ignifuge, dar, potrivit administratoarei, în spatele lor a existat un strat de vată minerală, material utilizat pentru izolarea termică a construcției.

Românca a mai spus că pereții clădirii sunt din gips-carton, iar în clădire nu există racorduri la gaz, întreg compleul fiind alimentat și încălzit cu energie electrică.

Într-un videoclip din 2007 al dezvoltatorului imobiliar care a construit clădirea acesta se lăuda cu „materialul inovator” folosit în timpul construcției, scrie Reuters.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!