Noul număr al revistei de cultură Familia, 7-8, dublu, pentru lunile iulie şi august, a fost lansat joi seară pe Corso, lângă Librăria Humanitas, pe terasa cafenelei Ristretto, fiind prezentat, ca de obicei de la lansarea actualei serii, de redactorul-şef Mircea Pricăjan şi secretarul de redacţie Miron Beteg, în compania unui amic literat, teatrologul Claudiu Groza. Evenimentul a fost completat şi cu o reprezentaţie actoricească, Oana Serena Secară şi Ionuţ Şerban citind din textele publicate în noul număr.

"Este un volum dedicat prozei", i-a prevenit Pricăjan pe cei aproximativ 20-30 de prieteni ai revistei prezenţi la lansare. Mai mult de jumătate din cele peste 200 de pagini sunt proze de Radu Aldulescu, George Arioan, Diana Bădica, Lavinia Branişte, Liliana Corobca, Simona Groşu, Alexandru Lamba, Andreea Răuceanu, Adrian G. Romila, Ana Maria Sandu, Claudiu Soare, Daniel Timaru şi Radu Ţuculescu.

Aşa cum, deja, cititorii au fost obişnuiţi, toate rubricile sunt la locul lor, începând cu obligatoriul editorial al redactorului şef (despre "norocul privilegierii în istorie" şi "legănarea stării de bine" a lumii occidentale comparativ cu, de pildă, tragedia afgană în desfăşurare, privilegiere pe care, însă, această lume nu o conştientizează în graba de a-şi trăi apusul) şi până la cele dedicate literaturii pentru copii ori clasamentului Bestsellers Cărtureşti (pe genuri).

În noul număr cititorii pot găsi, pe lângă belşugul de proze, cronici şi recenzii variate. Marius Chivu, de pildă, semnează o prezentare a volumului de povestiri Tot ce e înăuntru, de Edwige Danticat, fostul director al revistei, Ioan Moldovan, recenzia unui volum de poezie de Florentin Popa, Iulia Nedea scrie despre Visătorul de vise, o carte publicată întâia oară în 1915 şi dedicată de Regina Maria fiicei sale, prinţesa Ileana, "un basm ca o oglindă imensă" ce prezintă povestea unui tânăr în căutarea sensului vieţii.

Alexandru Cistelecan participă la noul număr al Familiei cu un text despre o carte "patriotică" din perioada interbelică, a unei "căpitănes regaliste", Florin Ardelean a realizat două cronici de carte (Mario Vargas Llosa – Chemarea tribului şi Daniel Mendelsohn – Cei dispăruţi), Irina-Roxana Georgescu face cronică de film (Le guide de la famille parfaite), iar în rubrica de istorie Ioan Ciorba scrie despre Marea invazie mongolă de acum 780 de ani asupra Oradiei şi "lumii bihorene".

Desigur, poezia nu lipseşte, numărul de iulie-august găzduind poeme de Irina-Roxana Georgescu, Afra Janos, Andrei Crăciun, italienilor Giorgio Ghiotti şi Giuliano Landolfi, francezului Sylvestre Clancier.

Întâlnirea prietenilor Familiei a fost completată de actorii Oana Serena Secară şi Ionuţ Şerban cu o lectură din texte ale acestui număr, care a şi închis seara în pofida încercării redactorului şef Mircea Pricăjan de a-i provoca la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, publicul neridicând însă mănuşa. Au făcut-o, after-party cum s-ar zice, câţiva dintre ei, aparte, la (încă) o cafea şi mai multe rotocoale de fum.