Aţi rămas fără loc de parcare în faţa blocului şi vreţi să lăsaţi maşina la scara vecină? Nu-i o idee prea bună. Pentru că în Oradea sunt de patru ori mai multe maşini decât locurile de parcare, scandalurile pe acestea sunt la ordinea zilei, mai ales în cartierele aglomerate.

Războiul se poartă cu toate armele, "victime" fiind de cele mai multe ori maşinile pe care proprietarii le găsesc vandalizate, stropite, zgâriate, cu anvelopele tăiate...

"Cadouri" între vecini

Zetényi Béla locuieşte într-un bloc din Rogerius, de pe strada Costache Negruzzi, unul dintre cele la care Primăria n-a amenajat încă parcări de domiciliu, pentru a le da în folosinţă, contra unor taxe, prin asociaţiile de proprietari. Ca atare, oamenii îşi lasă maşinile pe unde apucă.

De obicei, Zetényi parca lângă blocul său, dar pe 26 noiembrie n-a mai găsit nici un loc liber, aşa că a lăsat maşina în faţa scării vecine. În dimineaţa următoare a avut un şoc: îi fusese stropită cu o substanţă care i-a distrus nu doar vopseaua, ci i-a "ros" până şi unul dintre faruri. "A avut treabă doar cu maşina mea. Cea parcată alături nu a fost stropită", a povestit BIHOREANULUI bărbatul, convins că autorul s-a răzbunat pentru că i-a ocupat locul de parcare.

Substanţa, probabil un acid, fusese aruncată de la etajul blocului, căci gardul viu din faţa maşinii era de asemenea distrus. Încă un motiv pentru care orădeanul e convins că făptaşul este un vecin. "Nu avem duşmani, suntem o familie liniştită. A mai existat un incident similar, în urmă cu câţiva ani, dar atunci proprietara maşinii nu a depus plângere", zice Zetényi. Spre deosebire de vecină, el a reclamat vandalismul la Poliţie.

Pe aceeaşi stradă Negruzzi, însă la o altă scară, în urmă cu trei săptămâni un alt orădean şi-a găsit ştergătoarele de parbriz ridicate şi un tort de îngheţată pe parbriz (foto), iar săptămâna trecută a rămas fără plăcuţa de înmatriculare. Şi exemplele ar putea continua...

E criză!

Criza locurilor de parcare din oraş, care a declanşat adevărate războaie în cartiere, este cauzată de numărul mare al autoturismelor, peste 79.000, pentru care există în prezent doar 22.000 locuri de parcare. Haosul e perpetuat, însă, şi de uşurinţa cu care municipalitatea licitează parcările de domiciliu, şi acestea insuficiente. De altfel, pentru a evita scandalurile, asociaţiile de proprietari au ajuns să refuze să mai atribuie locurile, pentru că inevitabil unii membri rămân fără, astfel că oamenii parchează cum pot, iar municipalitatea nu beneficiază de niciun leu.

În plus, aşa cum a mai arătat BIHOREANUL, în ciuda legii care obligă dezvoltatorii imobiliari să construiască blocuri numai dacă asigură locatarilor şi parcări, aceştia fac tot posibilul să-şi ignore obligaţiile, profitând că municipalitatea nu le verifică şantierele sau chiar le tolerează ilegalităţile.

Multe reclamaţii, puţini autori

Urmarea? Doar în acest an, Poliţia Municipiului a înregistrat 250 de reclamaţii vizând distrugeri de autoturisme în parcări. "Dintre reclamaţiile făcute, 14 fapte au fost comise prin stropire, în 7 cazuri cu vopsea, iar în alte 7 cu substanţe corozive. La alte 20 autoturisme au fost tăiate anvelopele, în 62 situaţii s-a reclamat ruperea unor elemente de caroserie, 78 dosare sunt pentru spargeri de lunetă sau geam, 68 pentru zgârierea unor elemente de caroserie", relatează purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Cercetările au arătat că majoritatea vandalizărilor au la bază neînţelegeri legate de locurile de parcare, dar poliţiştii au reuşit să găsească autorii doar în 52 de cazuri. Pentru ceilalţi, singura alinare e că, pe baza reclamaţiilor făcute, asiguratorii îi pot despăgubi, dar numai dacă au poliţe de tip CASCO. Cei cu asigurări obligatorii RCA sunt nevoiţi să plătească din propriile buzunare reparaţiile maşinii. Cum ar veni, şi bătuţi, şi cu banii luaţi...