O tânără de 33 ani l-a învins pe cel mai longeviv primar din judeţ. Mihaela Sabău a strâns 592 de voturi, cu 28 mai multe decât liberalul Ioan Balint (564) şi cu 164 peste candidatul independent Ioan Cuciula (328).

Balint a condus Primăria Uileacu de Beiuş din anul 1984 şi nu se aştepta să fie „bătut" taman de tânăra sa colegă de coaliţie, rezultatul votului fiind un adevărat şoc pentru edil. Surprins, după numărătoarea de duminică noapte, Balint s-a închis în sediul instituţiei şi a cerut recalcularea scorului de trei ori, până în jurul orei 5 dimineaţa, când a acceptat situaţia şi s-a recunoscut înfrânt.

Proaspăta primăriţă, Mihaela Sabău, este absolventă de drept, cu master în Drept administrativ şi Administraţie publică, iar până acum a lucrat la o firmă din Beiuş. A devenit membru PSD în urmă cu un an şi a decis să candideze din ambiţie iar dacă iniţial candidatura ei n-a fost luată în serios, ulterior lucrurile s-au schimbat.

Candidata PSD a intrat în bătălia electorală cu o strategie pe care a gândit-o de una singură şi şi-a susţinut campania dintr-un buget modest, din veniturile sale, ale soţului, familiei şi unor prieteni apropiaţi. Cu banii strânşi, a organizat întruniri în cele patru sate ale comunei (Uileacu de Beiuş, Prisaca, Vălanii de Beiuş şi Forău). Apoi, pentru a-i cunoaşte pe alegători, a luat la rând casele oamenilor, bătând din poartă în poartă, ascultându-le păsurile prezentându-le proiectele, încât le-a câştigat încrederea.

„În aproape 30 de ani, cât a fost primar Balint, în comună nu s-a făcut aproape nimic, decât înainte de campaniile electorale. La alegerile din 2008 s-a început introducerea apei, dar după campanie a lăsat totul baltă. Nici până azi nu e terminată lucrarea. Nu există canalizare, iar asfalt este doar din loc în loc. Sâmbătă seară, cu o zi înainte de votare, a chemat o firmă să asfalteze un drum. Normal că a rămas şi acela neterminat. Oamenii m-au votat pentru că i-am convins că pot schimba lucrurile", explică proaspăta primăriţa, hotărâtă să se ţină de cuvânt.

Tânăra vrea să finalizeze toate proiectele abandonate de fostul edil (alimentarea cu apă, canalizarea, modernizarea străzilor şi asfaltarea tuturor drumurilor de legătură dintre sate), dar are şi propriile proiecte, mai îndrăzneţe. „Am vrea să atragem investitori în zonă, pentru a crea locuri de muncă, să construim o bază sportivă, să redeschidem o şcoală. Am de lucru, nu mă plâng...", spune Mihaela Sabău.

Citiţi, despre primarul cu cele mai multe mandate din judeţ, şi articolul „Primarul din Uileacu de Beiuş, pe locul 2 în topul celor mai longevivi primari din România"