Cele circa 20 de tone de ajutoare donate de bihoreni pentru locuitorii din Ivano-Frankivsk au fost transbordate joi seară, în apropiere de vama Halmeu, în două TIR-uri venite din Ucraina.
Operaţiune cu bucluc
Predarea ajutoarelor, încărcate în două TIR-uri, a fost făcută de city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, şi de reprezentantul grupului Bihor pentru Ucraina, Cătălin Popa.
Operaţiunea de transbordare s-a desfăşurat în curtea unei benzinării, nu fără incidente.
"Teoretic, transbordarea ajutoarelor trebuia să fie o formalitate şi să terminăm destul de repede. Ucrainenii au trecut însă vama cu trei ore întârziere, iar imediat după ce am golit marfa din primul camion românesc în cel din Ivano-Frankivsk stivuitorul s-a stricat şi a trebuit să căutăm altul", a povestit pentru BIHOREANUL, city-managerul, Mihai Jurca.
Operaţiunea s-a desfăşurat sub presiunea timpului pentru că autocamioanele puse la dispoziţie gratuit de firma Rozoti Spedition aveau de făcut şi alte transporturi pe care trebuiau să le preia la ore dinainte stabilite.
Un stivuitor în ajutor
Ajutoarele, constând în constând în alimente neperisabile, articole de îmbrăcăminte, produse de igienă, saltele, saci de dormit şi pături au fost predate în totalitate aproape de miezul nopții.
"Din fericire, în jurul orei 21 am reuşit să găsim un alt stivuitor şi am reluat operaţiunea de descărcare ca să terminăm undeva la miezul nopţii", a spus Jurca.
City manager-ul a ţinut să mulţumească, printre altele, proprietarilor benzinăriei Grădina Verde care şi-au pus curtea şi depozitul la dispoziţia transportatorilor de ajutoare pentru Ucraina, preotului Viorel Grec care a mânuit primul stivuitor, voluntarului Emanuel Palicaş care la ora 21 a preluat cel de-al doilea utilaj şi reprezentantului grupului Bihor pentru Ucraina, Cătălin Popa, care l-a ajutat la manipularea bunurilor donate de orădeni.
"Dacă nu ne încadram în timp, nu ştiu ce am fi făcut. Probabil descărcam ajutoarele acolo şi lăsam maşinile să plece", a povestit city-managerul.
"TIR-urile sunt pe drum"
Pentru a evita orice probleme, predarea ajutoarelor s-a făcut pe bază de semnătură către doi delegaţi ucraineni ale căror date au fost comunicate anterior de reprezentanţii municipalităţii din Ivano-Frankivsk.
"Am vrut să evităm orice discuţii, mai ales că au mai fost cazuri în care ajutoarele trimise pentru o localitate au fost încărcate pe camionul destinat alteia. Oricum, suntem liniştiţi. Reprezentanţii comunităţii din Ivano-Frankivsk ne-au confirmat că TIR-urile sunt pe drum şi în cursul zilei de astăzi ne vor trimite imagini de la descărcare", a spus Jurca.
City-managerul a spus că acest transport de ajutoare pentru oraşul partener din Ucraina va fi urmat de altele.
"În calitate de voluntar, mă bucur nespus că am putut să pun mâna, la propriu, şi să ajut pentru ca transportul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Este nevoie, în continuare, de voluntari care să se alăture demersului şi de donaţii care să ajungă ulterior în comunitatea ucrainenilor greu încercaţi de război", a declarat, la rândul său, Cătălin Popa.
Alimente neperisabile şi îmbrăcăminte
Potrivit unui comunicat al Primăriei, bihorenii pot face în continuare donaţii centrul deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportaţi, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de iniţiativă Bihor pentru Ucraina.
De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflaţi în zonele de conflict s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.
Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună şi să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.
"Donaţiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că, din păcate, criza declanşată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toţi ce implicaţi va continua să organizeze şi alte transporturi", au transmis comunicatorii municipalităţii.
Donaţii aici!
De asemenea, donaţiile în bani se pot face la contul deschis de Fundaţia Comunitară Oradea:
IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu menţiunea "Ajutor pentru Ucraina".
Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă "Bihor pentru Ucraina".
Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportaţi, nr. 32-34, este deschis sâmbătă şi duminică, între orele 12:00 - 18:00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 - 20:00.
Call-center-ul pus la dispoziţie de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informaţii suplimentare, este 0359. 456.123.
Sunt aşteptaţi să se alăture iniţiativei "Bihor pentru Ucraina" toţi cei care vor să se implice activ în această acţiune umanitară.