De zeci de ani se vântură ideea că Oradea are cele mai mici salarii din ţară, plus, evident, cele mai mari taxe. Mitul ăsta a fost demontat de cifrele statistice care arată că Bihorul a trecut de pe locul 39 pe 25, iar, dacă trendul se păstrează, n-ar fi exclus ca în 7-8 ani să intrăm în top 10.

Povestea cu cele mai mici salarii în Oradea nu ştiu de unde a apărut. Pentru că Institutul Naţional de Statistică nu are date despre salariile medii din oraşe, ci doar pe judeţe. Or, a echivala judeţul cu oraşul poate fi o greşeală scuzabilă la Botoşani, unde numele este identic, dar în Bihor este clar o minciună cu bună ştiinţă.

Oricum, mie mi se pare că această categorisire, în funcţie de salariul mediu pe economie, este irelevantă. Îmi aduce aminte de bancul cu o femeie care era revoltată că ea se culcă doar cu soţul, iar vecina cu tot blocul, dar "în medie" amândouă sunt considerate curve.

Poţi fi pe locul I la salariul mediu şi să nu ai căldură în case, pentru că trăieşti mai prost decât unul de pe ultimele locuri. Prin reducere la absurd, dacă în Teleorman ar fi un singur angajat, cu un salariu lunar de 5.000 euro, judeţul ar fi pe locul I pe ţară la acest capitol. Sau dacă în alt judeţ, care este peste Bihor la salariul mediu, într-o familie lucrează doar un membru şi la Oradea trei, e clar cine o duce mai bine.

Nu media salariului pe economie ar trebui să conteze, ci venitul pe cap de locuitor. Ca să nu mai spun că atunci când se ia în considerare calitatea vieţii, intră în ecuaţie cam 150 de criterii. Probabil că printre elementele care definesc nivelul de trai sunt numărul de medici pe cap de locuitor, cel de maşini noi şi apartamente cumpărate, gradul de ocupare a restaurantelor şi, mai nou, rata de sinucidere la citirea facturii de încălzire.