Locuitorii din Salonta, Beiuș, Aleșd și Marghita, precum și cei ai comunelor învecinate acestor patru orașe nu vor mai avea motive să arunce anvelope, aparatură uzată, moloz ori piese de mobilier vechi pe la marginile localităților ori prin șanțuri sau păduri. Consiliul Județean a stabilit costurile pentru realizarea unor platforme unde cetățenii vor putea lăsa, gratuit timp de trei ani, toate deșeurile de mari dimensiuni pe care nu le colectează operatorii de salubrizare.

Potrivit unei hotărâri adoptate luni, în unanimitate, de aleșii bihorenilor, în orașul Aleșd va fi construită o platformă de 2.080 metri pătrați pe strada George Emil Palade, cu suma de 1,53 milioane lei (inclusiv TVA).

La Beiuș, punctul de colectare a deșeurilor de mari dimensiuni va fi amenajat pe strada Burgundia Mică, pe o suprafață de 5.130 metri pătrați, urmând să coste 1,76 milioane lei (cu tot cu TVA).

În Marghita, platforma va fi realizată pe strada Brândușei, va avea o suprafață de 3.100 metri pătrați și va costa 1,78 milioane lei.

La Salonta, terenul pentru construirea punctului de colectare este situat pe strada Gestului și are o dimensiune de 4.000 metri pătrați, iar valoarea investiției va fi de 1,16 milioane lei, cu TVA inclusă. 

În fiecare din cele patru centre vor fi amplasate câte 12 containere pentru colectarea selectivă a următoarelor tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice / electrocasnice / electronice, materiale plastice, hârtie-carton, lemn, mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.

Consiliul Județean Bihor va realiza cele patru platforme și le va dota corespunzător, iar primăriile vor asigura condițiile necesare exploatării lor și vor crea regulamentul prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale din vecinătatea celor patru orașe.

Fiecare cetățean va putea depozita, gratuit, pe o perioadă de minimum 3 ani, toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorii de salubritate.

Punctele de colectare a deșeurilor mari completează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, a cărui implementare a început în octombrie, 2020. În prezent, singura localitate din județul Bihor care dispune de două asemenea centre este Oradea.