Gară în sărbătoare

Trenul Nostalgiei, tras de o locomotivă cu aburi şi având în componenţă câteva vagoane de epocă, a sosit de la Budapesta cu o întârziere de câteva minute faţă de ora programată, 13.30. Pe peronul Gării Oradea, oaspeţii maghiari, foşti jucători de fotbal, dar şi oficiali precum secretarul de stat de la Ministerul Sporturilor Czene Attila, au fost întâmpinaţi de o fanfară costumată în uniforme din perioada interbelică şi de o trupă de majorete.

După un scurt moment în care un crainic din partea organizatorilor - Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi clubul FC Partium, condus de Mate Tokes, fiul europarlamentarului Laszlo Tokes - a anunţat numele celor mai importanţi invitaţi, aceştia, însoţiţi de orădenii care i-au întâmpinat, au pornit pe jos spre Stadionul Municipal Iuliu Bodola din Oradea.

Sport şi politică

Înaintea partidei, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost invitat să rostească un discurs pe terenul de joc. "Respectul faţă de tradiţii este o componentă importantă a oricărei comunităţi. Faptul că marcăm astăzi centenarul Clubului Atletic Oradea, singura echipă care a cucerit atât Campionatul Ungariei cât şi, după al doilea război mondial, Campionatul României, face parte din tradiţiile şi din conştiinţa acestei comunităţi. Sportul este unul din cei mai siguri ambasadori între popoarele şi ţările noastre", a declarat primarul Ilie Bolojan, care a dedicat acestui eveniment rezultatul obţinut în deplasare, la Slatina, de FC Bihor, continuatorul CAO.

Secretarul de stat pentru sport din Guvernul ungar, Czene Attila, a mulţumit organizatorilor pentru faptul că au decis să doneze sumele rezultate din încasări victimelor catastrofei ecologice din Ungaria. De asemenea, Czene şi-a exprimat satisfacţia că oficialităţile maghiare au reuşit să sprijine financiar evenimentul, afirmând că "şi prin aceste activităţi, venim în sprijinul fraţilor noştri şi în îndeplinirea scopului nostru naţional".

Un discurs mai lung a ţinut europarlamentarul Laszlo Tokes, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, organizator al galei, care a spus că acest eveniment "nu este doar un meci de fotbal, ci şi o sărbătoare a democraţiei şi a înţelegerii dintre popoare".

"Săptămâna trecută am făcut o vizită în Serbia, unde m-am întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Românilor din Serbia, şi i-am îndemnat la cooperare cu reprezentanţii românilor din Valea Timocului, care sunt în jur de 250.000, dar care sunt atât de asimilaţi încât nici nu mai vorbesc româneşte. Am cerut şi Guvernului de la Bucureşti sprijin pentru ei, aşa cum Guvernul maghiar îi sprijină pe maghiarii din Transilvania", a spus Tokes.

"Această zi este o zi a solidarităţii şi a cooperării. De data asta, sportul ne uneşte şi pe români şi pe maghiari, şi pe cei din Partium, din Oradea, din Bihor şi de peste tot", a mai spus Tokes, înainte ca partida de fotbal să înceapă.

Ai noştri sau ai lor?

Prezenţi în număr destul de mare pe stadion (circa 3.000, după estimările Jandarmeriei), spectatorii au ascultat într-o atmosferă solemnă imnurile Ungariei şi României, după care arbitrul a fluierat începutul partidei.

Pe lângă faptul că, în ciuda promisiunilor lui Mate Tokes, organizatorii au distribuit publicaţia dedicată evenimentului tipărită numai în limba maghiară, nu şi în româneşte, o altă surpriză primită cu neplăcere de mulţi spectatori a fost aceea provocată de echipamentele destinate celor două echipe. Astfel, echipa de veterani a Ungariei a îmbrăcat chiloţi albi şi tricouri roşii, în timp ce selecţionatei Ardealului i-au fost pregătiţi tot chiloţi albi, cu tricouri verzi. Rezultatul cromatic? Pe teren păreau a fi, într-adevăr, două echipe, dar sub un singur stindard. Care, ce potriveală, nu părea a fi nici al FC Bihor, continuatorul CAO, nici al României...

Majoritatea spectatorilor au părut, însă, să nu fie deranjaţi de acest amănunt, iar jocul care a urmat, într-un ritm destul de vioi având în vedere vârsta jucătorilor (cel mai bătrân, Vasile Pop, având 77 de ani împliniţi), a produs o impresie plăcută.

Scorul final, 3-5 în favoarea oaspeţilor, nici nu a mai contat, iar după încheierea reprizei sute de persoane din public s-au bulucit la vânătoare de autografe, cele mai căutate fiind ale lui Ladislau Boloni, jucătorului maghiar Buzanski Jeno şi comentatorului Szepesi Gyorgy, considerat un adevărat Cristian Ţopescu maghiar.

Partea a doua a meciului, disputată între juniorii Academiei de fotbal Ferenc Puskas din Budapesta şi echipa FC Partium, din Liga a V-a, judeţeană, s-a încheiat cu scorul de 0-1.