Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a anunţat, vineri, că împlinirea a 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei va fi sărbătorită prin târnosirea (sfinţirea) Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din Oradea şi a noii biserici ridicate la Mănăstirea de la Izbuc, ambele evenimente urmând să aibă loc în condiţii speciale. 

"Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei se află în acest an la binecuvântat ceas aniversar, împlinindu-se 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920. Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695", se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Episcopiei. 

Sfinţirea noii biserici "Adormirea Maicii Domnului" de la Mănăstirea Izbuc va avea loc, potrivit comunicatului, pe 19 septembrie, în sâmbăta după Înălţarea Sfintei Cruci, iar sfinţirea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din Oradea va avea loc pe 20 septembrie, în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. La cele două evenimente vor participa "ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oficialităţi centrale, judeţene şi locale, clerici şi credincioşi". 

Alături de autorităţile locale, reprezentanţii Episcopiei au decis un set de măsuri pentru evitarea răspândirii coronavirusului, între care limitarea numărului de persoane care vor intra în catedrală, respectiv în biserică, şi montarea unor ecrane în exteriorul edificiilor, pentru transmiterea slujbelor. "Datorită situaţiei generate de pandemia actuală şi a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea şi de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcaşurilor de cult la cele două evenimente liturgice şi sfinţitoare se va face strict pe bază de invitaţie, urmând ca mulţimea clerului şi a credincioşilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul a două ecrane de mari dimensiuni", se precizează în informare. 

Episcopia Ortodoxă a Oradiei îi roagă pe cei care vor participa să "respecte normele de distanţare fizică şi să poarte în permanenţă masca de protecţie, inclusiv în spaţiile deschise". "La intrarea în sfintele lăcaşuri şi în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecţie, unde vor fi puse la dispoziţie măşti de protecţie şi apă potabilă îmbuteliată", mai transmit reprezentanţii Eparhiei. 

Totodată, accesul credincioşilor în Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecţie şi cu respectarea normelor de distanţare fizică şi a indicaţiilor oferite de personalul clerical, care va direcţiona şi îndruma credincioşii în privinţa modului de închinare. "În mod excepţional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condiţiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât şi la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic", se încheie informarea Episcopiei.