Orădenii vor primi apă caldă preparată cu ajutorul unei turbine asemănătoare unui motor de avion cu reacţie. Noua centrală pe gaz a oraşului va fi inagurată  luni, 26 septembrie, în prezenţa ministerului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Grupul energetic construit în curtea vechiului CET poluant, pe cărbune, din Şoseaua Borşului a costat 55 milioane de euro şi este cea mai mare investiţie de mediu din România.

În cadrul vizitei, ministrul va mai inspecta lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare. Investiţiile în magistralele I şi III derulate în anii anteriori sunt urmate de lucrări de înlocuire a 20,2 kilometri de reţele, în valoare de încă 22 milioane euro.

Pe agenda de lucru a ministrului se mai numără vizitarea amplasamentului viitorului terminal intermodal pe care municipalitatea intenţionează să îl construiască în vecinătatea gării CFR Episcopia Bihor.

Proiectul, estimat la 33,4 milioane euro, presupune printre altele construcţia unui acces rutier din E 60, a unui acces feroviar din linia 17 a staţiei Episcopia Bihor, a trei linii de cale ferată cu o lungime totală de 1,8 kilometri, a două porţi de acces şi ieşire pentru evitarea ambuteiajelor. De asemenea, vor mai fi amenajate drumuri interioare cu două benzi pe sens şi o platformă pentru transferul de mărfuri dotată cu facilităţi de încărcare-descărcare performante.

Tot luni, ministrul Cristian Ghinea se va întâlni la sediul Companiei de Apă Oradea cu conducerea societăţii şi reprezentanţii administraţiilor locale implicate în proiectul Aparegio referitor la extinderea în judeţ a reţelelor de apă potabilă, respectiv amenajarea de staţii de captare şi epurare a acesteia.

Fost consilier al premierului Dacian Cioloş, Cristian Ghinea ocupă postul de ministru al Fondurilor Europene din luna aprilie. Ghinea este licenţiat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi masterand al universităţii London School of Economics.